Национални избори в Италия през юни са невъзможни

  • 17 февруари 2017 15:55

  • 1105
  • 0
Национални избори в Италия през юни са невъзможни
© Getty Images/Guliver (aрхив)

Италианският министър на културното наследство, културните дейности и туризма Дарио Франческини каза днес, че ще е невъзможно да се произведат национални избори през юни, както призовава лидерът на управляващата Демократическа партия Матео РенциМатео Ренци Матео Ренци италиански политик. Ренци е роден на 11 януари 1975 г. във Флоренция. Задръшва, предаде Ройтерс.

Миналата седмица бившият премиер Ренци призова за надпревара за лидерството в партията в опит да затвърди властта си, след като миналата година загуби референдум за конституционни реформи и подаде оставка през декември.

Очаква се той да се оттегли от ръководния пост на партийно събрание в неделя. Това вероятно ще постави началото на надпревара за лидерството, започваща с конгрес, последван от вътрешнопартийно гласуване, и може да отвори пътя за предсрочни избори.

Франческини, който оглавява голяма фракция в Демократическата партия, призова Ренци да отложи конгреса с цел да запази партийното единство. Според министъра партията няма достатъчно време за конгрес, вътрешно гласуване и национални избори през юни.

"Не е необходимо да бързаме да свикваме конгрес", каза Франческини в интервю за италианския в. "Република". "Има време, предвид факта, че вече не е възможно да се гласува през юни", заяви той.

Социологическите проучвания сочат, че Ренци лесно би спечелил отново лидерския пост. Дисиденти в Демократическата партия обаче заплашват да напуснат и да създадат съперническа политическа формация. Те обвиняват Ренци, че е авторитарен и отдалечава партията от левите й корени.

В интервю за в. "Кориере дела сера" днес Ренци отново призова съперниците в партията да не напускат, но не показа признаци, че е готов да се откаже от искането си за конгрес и предсрочни избори.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1105 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини