Харесайте facebook страницата ни

Андрей Ковачев: Бъдещето на България е в един ефективен и единен Европейски съюз

© Булфото (архив)

Евродепутатите одобриха три резолюции, които формулират позицията на Европейския парламент относно бъдещето на Европейския съюз и дават принос към започнатия през септември процес на политически размисъл, чиято кулминация ще бъде на неформална среща на държавните и правителствените ръководители от ЕС за отбелязване на 60-тата годишнина от Договора от Рим в края на март.

Според текстовете на резолюциите ЕС трябва да се възползва пълноценно от потенциала на Договора от Лисабон, за да се справи със сериозните предизвикателства пред себе си, да предложи решения на проблемите на европейските граждани и да направи икономиката по-устойчива.

Резолюциите разглеждат и възможни решения, които не могат да бъдат постигнати чрез използване на инструментите, които понастоящем са предвидени в договорите и изискват тяхното преразглеждане. Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев взе участие в пленарния дебат по темата и подчерта в своето изказване, че „дебатът за бъдещето на ЕС не трябва да се води само тук, но и в националните парламенти и гражданското общество“.

Според него европейските институции трябва да отговорят на очакванията на европейските граждани за повече физическа и социална сигурност, а не да изпращат сигнали на разединение. „Фрагментирането на ЕС в различни групи и формати е контрапродуктивно. Всички стъпки за укрепване на еврозоната, трябва да бъдат отворени и към страните извън нея, които са заявили желание да се присъединят“, заяви Ковачев.

Ковачев не е привърженик на идеята за „Европа на скорости“ и смята, че Европейският съюз трябва да запази своето единство и равенството между държавите-членки. „Еврото е валутата на Европейския съюз, а Европейският парламент е гласът на всички европейски граждани. Не трябва да допускаме разделение между тези вътре и извън еврозоната“, заяви Ковачев.

В предизборната си програма ГЕРБ се обявява за запазване на единството на ЕС при бъдещо задълбочаване на интеграцията между държавите-членки. „Гражданите са тези, които решават дали сме успешен член на ЕС. За мен няма друга алтернатива освен пълноправно участие на България във всички общи политики, което означава присъединяване към еврозоната и Шенген“, коментира Ковачев.

Коментари
Коментари (9)
Коментирай
Запознат (гост)
21.02.2017 | 15:56

Тя русофило--комунистическата простотия с нищо не може да се измери. Няма открита мерна единица.

Рейтинг:
 
4
(гост)
21.02.2017 | 15:56

Запознат си с нерезо, заминавай да те начеше! Руснак внимание нема да ти обърне, НЕ СЕ НАДАЙ!

Рейтинг:
 
0
(гост)
21.02.2017 | 15:56

ЕС НИКОГА не е бил ефективен, та сега ли, с джгалите ли? И тоя е на хранилката и ги плещат едни безсмислици, щото ИЧ не им пука, че народите на Европа мизеруват!

Рейтинг:
 
3
someone (гост)
21.02.2017 | 15:56

пълни глупости ЕС не е донесъл нищо на България.

Рейтинг:
 
3
(гост)
21.02.2017 | 15:56

Затова пък НЕПРЕКЪСНАТО ИЗНАСЯ от България!

Рейтинг:
 
3
(гост)
21.02.2017 | 15:56

то от политики и политици ще изчезне българия , от грижи за крадливите мръшляци и робски закони

Рейтинг:
 
2
(гост)
21.02.2017 | 15:56

И колко деца си лягат недохранени - пука ти нали

Рейтинг:
 
3
(гост)
21.02.2017 | 15:56

не, важно е да има за тарамбуките и да са разселени из европата!

Рейтинг:
 
2
(гост)
21.02.2017 | 15:56

КОЛКО ПЪТИ ПОМИСЛИ ЗА ТЕЗИ КОИТО ЖИВЕЯТ С ТРИ ЕВРО НА ДЕН

Рейтинг:
 
3
 
Добави Коментар