Пет момента от 77-минутния спор на Тръмп с журналистите

  • 17 февруари 2017 13:38

  • 16207
  • 3
Пет момента от 77-минутния спор на Тръмп с журналистите
© Getty Images/Guliver

Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския е политически новак без опит на изборна или военна длъжност за разлика от всички останали президенти в американската история, предаде ДПА.

Първата му голяма пресконференция в Източната зала на Белия дом вчера беше доста различна от всяка друга пресконференция, провеждана там досега, отбелязва агенцията, цитирана от БТА.

Тръмп нееднократно е избягвал водещите кореспонденти към Белия дом, откакто стана президент, включително обръщайки внимание само на относително малко известни или партийно ангажирани медии по време на посещения на гостуващи лидери.

Вчера десният популист влезе в на моменти несвързана размяна на реплики по различни въпроси, дори с някои от журналистите, които е обвинявал, че разпространяват "фалшиви новини", защото го критикуват.

Пресконференцията на Тръмп продължи 77 минути, той разкритикува остро медиите и политическите си опоненти, говори отново за изборите през 2016 г. и призна, че с течение на времето в бъдеще ще прави, естествено, грешки.

След 64 минути той на свой ред зададе към кореспондентите в Белия дом: "Хора, колко време имаме още? Още пет минути, това добре ли е? Нека да видим. Искам да открия дружелюбно настроен репортер."

Тръмп използва понятието "фалшиви новини" седем пъти, споменавайки често медийните съобщения за контакти по време на изборите между щаба му и представители на руското разузнаване.

Шест пъти спомена телевизионния канал Си Ен Ен, който е сред най-честите му мишени. По време на продължителна размяна на реплики с репортера от канала Джим Акоста, президентът се пошегува с понятието "ФАЛШИВИ НОВИНИ", което той измисли в Туитър.

"Ще го променя обаче от фалшиви новини на: Много фалшиви новини", каза Тръмп. "Истински новини, господин президент, истински новини", отвърна му Акоста.

Тръмп, който утвърди националния си имидж на решителен бизнес лидер като водещ на шоу предаванията "Стажантът" и "Звездният стажант", продължи да се фокусира върху телевизионните рейтинги. Вчера ги спомена четири пъти. Спомена Русия и руснаците над 40 пъти, отхвърляйки твърденията, че предизборният му щаб или негови компании са имали връзки с руската държава. "Нямам никаква работа с Русия", каза Тръмп. "Не съм се обаждал в Русия от години, не разговарям с никого от Русия, не че не бих. Просто нямам с кого", каза той.

Списание "Нюзуик" нарече вчерашната пресконференция ексцентрична и трудна за описване. Дори като за Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, това представление беше уникално, по-забавно от "Стажанта" и по-плашещо от "Живите мъртви", пише списанието.

То отбелязва, че американският президент е защитил вече напусналия си съветник по националната сигурност Майкъл Флин, посочвайки, че бившият генерал е бил прав, като е разговарял с Русия в дните преди клетвата на Тръмп, и че единствената му грешка била, че е дал невярна информация на вицепрезидента Майк Пенс за тези разговори.

Дискусията за Русия стана още по-ексцентрична, когато журналистът Мейджър Гарет от Си Би Ес нюз попита за някои неотдавнашни провокации от страна на Москва като опасно ниското прелитане на неин самолет над американски военен кораб и появата на руски боен плавателен съд само на 30 мили от бреговете на САЩ, отбелязва "Нюзуик". Тръмп заяви, че е е щял да стане изключително популярен, ако бил взривил приближаващия руски кораб, но после допусна, че това е щяло ще доведе до ядрен холокост и попита журналистите дали знаят какво е уран.

Сред другите акценти, които списанието извежда, е как Тръмп е окачествил въпрос на репортер на еврейско издание за надигащ се антисемитизъм като много несправедлив и му казал да си седне. След това запитан от репортерка афроамериканка дали би се срещнал с организацията на чернокожите членове на Конгреса, за да обсъдят ситуацията в гетата, президентът я е попитал дали тези афроамериканци са й "приятели" и дали може да уреди среща.

"Нюзуик" отбелязва, че в края на пресконференцията Тръмп е изглеждал в приповдигнато настроение и готов да остане още, което според изданието някак странно напомняло за Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975, известен с "многочасовите си, хаотични, често комични пресконференции в края на годината".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
16207 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Cholky White

2017.02.20 | 21:57

3
Cacarov da se samosezira
Una

2017.02.20 | 21:56

2
Iskam da znam dali avtorat na statiata Konstantin Todorov znae angiiski?
moni

2017.02.20 | 21:56

1
Възгледите на автора не съвпадат с общественото виждане на описаните събития.

Добави коментар

Водещи новини