Д-р Даниела Дариткова: Очаквам хаос в здравеопазването, ако ни управлява БСП

  • 17 февруари 2017 09:25

  • 15340
  • 14
Д-р Даниела Дариткова: Очаквам хаос в здравеопазването, ако ни управлява БСП
© Пресцентър ГЕРБ

Категоричната претенция за носители на промяната, заявена в предизборната платформа на социалистите, намира своето скромно отражение в първия заявен здравен приоритет – премахване на пръстовата идентификация. Вероятно в техните представи за сектора това е най- сериозният проблем на българските пациенти и лекари. И ще го изпълнят, защото съдът на първа инстанция вече се произнесе за отпадането му. Това сочи анализът на сектор „Здравеопазване“ в програмата на БСП, направен от д-р Даниела Дариткова – председател на здравната комисия в 43-то Народно събрание.

Тя смята, че е изпълнено и още едно тяхно предизборно намерение – разкриването на здравни кабинети в училищата. „Съжалявам, но явно здравните експерти на БСП не знаят, че такива има и в детските градини. Създаването и функциите им са разписани в специална наредба / №3 от 27април 2000 г./ на основание Закона за здравето /чл.120/. Браво! Ако БСП ни управлява, ще влезе във властта с летящ старт в сектор „Здравеопазване“ - с две вече изпълнени предизборни обещания! И това ще им даде възможност гръмко да отчетат успехи в съкратени срокове“, заяви д-р Дариткова.

При това положение според нея усилията на БСП ще се насочат към разбиване на здравно-осигурителния модел, като се намери неназован „работещ механизъм“ за здравно обслужване на неосигурените. И ако все пак останат някакви приходи от здравни осигуровки, ще се преразпределят с приоритет първична извънболнична помощ. „Това е разумно, защото така се гарантира достъп до здравна помощ и в най-отдалечените райони. Тогава обаче възниква въпросът от кое друго перо от бюджета на НЗОК ще се вземат парите: от специализираната помощ, от медико-диагностичните изследвания, от болниците или от лекарствата? Ако се следи логиката на предизборната платформа, вероятно от последните две. За БСП приоритетни са само болниците в отдалечени и трудно достъпни региони, за които напомням - и сега се плаща специална субсидия от бюджета. В лекарствената политика ще насърчава търговията с „качествени генерични лекарствени продукти“. Значи от болници и лекарства може да се икономиса. Но от написаното не става ясно само от търговията с генерици ли се интересува БСП или имат отношение и към предписването“, анализира тя.

По думите на д-р Дариткова, ако тук все пак може с голяма доза въображение да се открие логика и глобална визия, текстовете за реформа на спешната помощ тотално объркват представите.

Предвижда се „Разширяване и разкриване на нови звена в градовете с голяма концентрация на население, които да осигуряват покритие и в слабонаселените райони“. „Но нали си представяте как екипи на Спешна помощ от София обслужват Северозапада , или от Пловдив – села в Родопите!? А от следния текст с радост разбираме от къде ще се осигурят кадри за това. „Приемане законови нормативи за подписване на предварителни договори с обучаващите се по медицина по държавна поръчка, които след завършване на образованието и специализацията си да работят в България за период от 50% от времето, платено за обучението им. Същото да важи за обучението на стоматолози, медицинските сестри, акушерки и лаборанти“. Пропускам терминологичния нон сенс „законови нормативи“. Или объркването за какво време се плаща. Но е потресаваща заявката за принудително задържане на новозавършилите и ограничаването на свободния им избор. Може би ще се върне и задължителното разпределение 27 години след премахването му!?“, допуска д-р Дариткова.

Това според нея е „реалната“ грижа за младите специалисти, а сигурно и на тях се разчита и за другия приоритет на БСП – „Осем милиона българи и нито един на и под прага на бедност“. И допълва: „Тук се изкушавам да се отклоня тематично и да кажа, че създават илюзия за постижим от тях брутен вътрешен продукт като в Обединените арабски емирства, но няма да го направя“.

През последните месеци в публичното пространство се появиха тези, че програмите на политическите партии за сектор „Здравеопазване“ започват да си приличат. Което не е лошо, защото трансформацията на здравната система трябва да става без сътресения, по ясно очертан и консенсусно приет план на базата на експертно и обществено одобрение.

„Със своята предизборна платформа обаче БСП се разграничиха рязко и застрашително. В заключение бих искала да цитирам една мисъл на френския писател и философ Жан Жак Русо: „Който е внимателен в своите обещания, той е точен в тяхното изпълнение“. И да се обърна към всички здравомислещи хора с призив да не допуснем хаосът в главите на здравните експерти от БСП да се превърне в действителност за българското здравеопазване“, подчерта д-р Дариткова, цитирана от пресцентъра на ГЕРБ.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
15340 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар

2017.03.07 | 17:54

14
Даниелке, даниелкеее,от това по зле нема на каде.......

2017.02.23 | 14:25

13
А НЕЩО ЗА СМЪРТОНОСТНАТА ВАКСИНА
кОНСТАТАЦИЯ

2017.02.23 | 14:25

12
ААА, сега има ред - всички честни хора са подложени на МАРОДЕРСТВО.
andeer

2017.02.23 | 14:25

10
Този народ заслужава да е беден защото е прост.

2017.02.23 | 14:25

11
Ти си прост и никът ти е прост!
оня с коня

2017.02.19 | 23:10

9
От гроб ни закопахте с над 20 милиарда дълг направен през времето на Борисов, резултат за народа НУЛЕВ .Сега доходите са същите , само дето преди първият кабинет Борисов 100 лв бяха някакви пари сега са нищо. И не сравнявайте Борисов със Живков , нищо общо между двамата. Живков е държавник а тоя е предател.
Болен

2017.02.19 | 23:10

8
Не зная какво ще стане ако друг управлява но ПО-ЗЛЕ в здравеопазването от сега - никога не е било.

2017.02.18 | 16:07

3
ей червени боклуци,45 години никой и нищо не плащаше и какво стана????? сега пет поколения след падането на комунизма неможем да се оправим а вие викате зле било!!! еми злее ще е и по зле ще става ако недай си боже тези гнусняри и поробители се пръкнат пак !!! за малоумните и безмозъчните говорим за селско-наглата ЧЕРВЕНА СГАН!!!!!

2017.02.19 | 23:09

7
Бандитската приватизация доведе нещата до тук, куха лейко!
Манев

2017.02.18 | 16:08

6
Само в здравеопазването ли?

2017.02.18 | 16:08

5
Таз докторка да не е правила фелацио на Цеко и Боко след което е получила регургитация.
хаос

2017.02.18 | 16:07

4
има само в главата ти докторке от Гроб.

Добави коментар

Водещи новини