Харесайте facebook страницата ни

Депутатка живя на Антарктида (видео+снимки)

1 от 1
Предишна Следваща
© Личен архив

Антарктида е голяма политическа сцена. Така бившата депутатка от ГЕРБ Ирена Соколова описва ледения континент. Тя се завърна оттам преди няколко дни и в екслузивно интервю за Novini.bg разказа за своето приключение.

Ирена Соколова остави депутатската банка, за да поеме по дългия път към Антарктида като част от 25-ата експедиция. Тя заминава заедно с проф. Христо Пимпирев и още няколко души.Соколова обаче не отива на екскурзия, а се посвещава на научно изследване. Като психолог нейната задача е да изследва поведението на българската група. На ледения континент условията за живот са сурови и това е повод да се изследва как оцеляват хората там.

„Няма друго място на земята, където може да се направи това изследване, което направих аз. Малка група, затворена без възможност за изход и поставена в такива трудни екстремни условия и с изкючително регламентирани правила. Това е моделът на група хора, който се очаква да пренесе цивилизацията на необитаемо друго място. И ако човек има претенция да изследва Марс, да проучва как се оцелява при междупланетните полети, са ни нужни знания за профила на група хора с най-добре премерените характери и навици“, разказа Ирена Соколова.

Нейната роля в експедицията е била да изследва и окачестви всяка една емоция, която са проявявали нашите полярници. В това число Соколова е трябвало да наблюдава и своето поведение. Тя описва изживянето като уникален опит в нейната сфера. Споделя, че е работила с много добър екип.

Ирена Соколова тръгва за Антарктида без притеснения. Държи дори сама да поеме разходите, за да няма спекулации заради политическата й кариера. Не се притеснява нито от студа, нито от това, че ще трябва да остави официалното облекло и да облече термодрехи.

„Трудно се говори за нещо, което си преживял сам, и си се потопил дълбоко. Беше ми много приятно, не ми беше студено. За там се обличаш както трябва“, разказа бившата депутатка.

По думите й метеорологичните условия са били изключително разнообразни. Ако в един момент е много мрачно, след половин час грейва слънце, а след това се появява буря. За хората там е важно да са добре облечени, защото градусите са -40 градуса през зимата и около -5 през лятото. Особено внимание се обръща на силния вятър, защото когато духа може да ти се забият в лицето малко ледени парченца.

Ирена Соколова е впечатлена от ледниците. Наблюдава ги с часове. С умиление говори и за пингвините. А само можем да й завиждаме за залезите, които е наблюдавала на това енигматично място.

Докато е на Антарктида Ирена Соколова прави и нещо специално за нея. Подарява българския трикольор, даден й от бившия председател на Народното събрание Цецка Цачева Цецка Цачева Данговска е министър на правосъдието. Родена е на 24 май ... към профила , на бъларската база. На ледник пък забива флага на Перник, родния й град. Така също и на ГЕРБ. Да занесеш знамето на политическата си партия на толкова километри от България Ирена Соколова определя като възможност „по някакъв начин да интегрираш това, което обичаш към новото“.

„Подарих на проф. Пимпирев един сурвакарски звънец с малък сурвакарски знак на базата. Идеята е да се изпълни ритуалът по гонене на злите сили“, каза още депутатката.

Ирена Соколова е горда, че България полага усилия да финансира българската база на Антарктида. Посочи, че МРРБ командирова картографи, а Министерството на енергетиката осигурява пари за геолози. МОСВ пък е сериозно ангажирано да наблюдава изследванията за климата.

 

 

По темата работиха Галя Георгиева и Борислава Бибиновска

Коментари
Коментари (18)
Коментирай
879 (гост)
20.02.2017 | 22:58

ТАЯ ЛИ ПРАВИ ПРОУЧВАНЕ БОЖЕ ТЪПА ПРЪЧКА ПРОУЧВАНЕ ХАХА

Рейтинг:
 
0
Димитър (гост)
20.02.2017 | 22:58

Тая, мисирка където развяваше гробарското знаме заслужава само да духа супата.

Рейтинг:
 
3
Sram i Pozor (гост)
20.02.2017 | 22:58

Срам и позор за нас белите роби на тази пропаднала територия ... срам и позор , че е такива 'индивиди' ги хрантутим и обгрижваме а те си веят задниците и ни се подиграват ежесекундно ... срам позор и мизерия е съдбата която сами си отреждаме ....

Рейтинг:
 
4
кукулкан (гост)
20.02.2017 | 22:58

Когато те чета ми се гади. Заради такива дрисльовци като теб България не може да се покаже извън полуострова. Позора е за теб.

Рейтинг:
 
3
(гост)
20.02.2017 | 22:58

СНИМКАТА С ЕМБЛЕМАТА НА ПАРТИЯТА Е ЧИСТО УСИРАНЕ

Рейтинг:
 
4
ГИОШИ (гост)
20.02.2017 | 22:59

НИ СРАМ НИ ДОСТОЙНСТВО.ТОВА Е ГРОБ.СЪБРАНИ ОТ УЛИЦИТЕ

Рейтинг:
 
4
(гост)
20.02.2017 | 22:59

изобщо чий го крепят тия паразити, да ги издържаме 20 години там да си веят задника??? Сега и тая пача се завлякла там...същото е с посолствата и консулски служби - навряни всичките им курви и роднини и ние си плащаме....

Рейтинг:
 
4
Веселин Василев (гост)
20.02.2017 | 22:59

Кой плаща!!!!

Рейтинг:
 
2
(гост)
20.02.2017 | 22:59

Не и тунеядци като теб.

Рейтинг:
 
3
(гост)
20.02.2017 | 22:59

Определено имаше нужда от изследванията на соколова иначе експедицията направо загива.Тяхната група са много силни в "империчните" иследвания

Рейтинг:
 
3
(гост)
20.02.2017 | 23:00

На Тиквоний калинките мили!

Рейтинг:
 
5
(гост)
20.02.2017 | 23:00

Какво прави там на държавна издръжка тая седесарска трътка. Там ли е Народното събрание.

Рейтинг:
 
3
01 (гост)
20.02.2017 | 23:00

глупости - нямало друго място за изследвания - иди по корабите в бмф и ще шашнеш от иследвания - по 6 месеца в морето .......

Рейтинг:
 
4
нинов (гост)
20.02.2017 | 23:00

И тя да си остане там да не се връща да лъжат народа.

Рейтинг:
 
5
(гост)
20.02.2017 | 23:00

Ако ти си народ със сигурност няма да оцелеем.

Рейтинг:
 
2
1 2
 
Добави Коментар