18 години затвор за Кокала, отвлякъл таксиметров шофьор и стрелял по полицаи

  • 16 февруари 2017 15:23

  • 15479
  • 0
18 години затвор за Кокала, отвлякъл таксиметров шофьор и стрелял по полицаи
© gettyimages (архив)

По обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Силистра състав на Силистренския окръжен съд е осъдил на 18 години лишаване от свобода при строг режим четирийсет и една годишния Димитър Братанов, известен с прякора Кокала, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура във Варна.

Братанов е предаден на съд с три обвинения от Окръжната прокуратура в Силистра - за отвличане на таксиметров шофьор, опит за убийство на четирима души от състава на МВР и незаконно държане на огнестрелни оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия в голямо количество. И трите престъпления Братанов извършил след бягство от Варненския затвор на 31 май 2016 година, където бил преместен от затвора в Белене на по-лек режим на изтърпяване на поредна ефективна присъда. Стрелбата срещу полицаите е по време на операция за задържането му.

След бягството от затвора Братанов пристигнал в Силистра. Укривал се в необитаемо бунгало извън града. Намеренията му били да се срещне с трима познати, за които смятал, че са го измамили при продажбата на жилището му, като му платили по-малко пари, отколкото очаквал. За да раздаде собственото си правосъдие, той се снабдил с "Макаров", револвер, взривни вещества и боеприпаси. Знаел, че го търсят заради бягството и се преоблякъл като жена. На 29 юни с рокля, перука, шапка с периферия и въоръжен посетил офиса на тримата, които продали жилището му. Поискал среща с единия от тях. Тръгнал към дома му, когато бил засечен от два полицейски автомобила. При преследването той няколко пъти стрелял срещу полицейските служители.

На кръстовище в Силистра се качил в такси и насочил оръжието към шофьора. Разпоредил му да кара към село Айдемир. Таксито било засечено от полицейски автомобил, който препречил пътя му. Братанов наредил на шофьора да спре, излязъл от колата и избягал.
Полицейските служители му заповядали да спре и да хвърли оръжието, но опасният рецидивист стрелял срещу тях. Когато разбрал, че не може да се измъкне от полицейската блокада, Братанов се освободил от пистолета и револвера и се предал. Осъденият на 18 години лишаване от свобода мъж е с богато криминално минало. Осъждан десет пъти и е един от извършителите на бомбен атентат срещу бивш окръжен прокурор на Силистра.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
15479 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини