Стари самолети край Бургас стават част от авиомузей на открито (снимки)

  • 16 февруари 2017 12:26

  • 5967
  • 2
Стари самолети край Бургас стават част от авиомузей на открито (снимки)
© Община Бургас

Стари самолети край летището в Бургас ще станат част от бъдещия авиомузей на открито. Това съобщиха от общината.

Очаква се той да отвори врати за посетители на 29 юни, когато се отбелязват 70 години Българска гражданска авиация. Идеята за авиомузея не е нова. С реализирането й сега се е заела морската община. Тя вече е официален собственик на самолетите, които се водеха към летището в Пловдив.

В момента се работи по възстановяването на външния и вътрешния вид на летателните апарати и се изграждат алеи. Авиомузеят включва големи и малки граждански и военни самолети. Посетителите ще могат да разгледат летателните апарати отвътре - пилотската кабина, пултове за управление, салона в пътническите модели.

За всички експонати се предвижда поставянето на информационни табели, описващи тяхната характеристика и история. На тях ще има QR код, който препраща потребителя към интернет страница, предоставяща му пълна информация за съответния самолет.

Сред музейните експонати ще са още униформи, значки, снимки и картички, UV стая и пилотска кабина с виртуални очила. За всички помещения е предвидено интерактивно светлинно и звуково оформление. Ще бъдат поставени говорители, издаващи звуци, близки до тези на самолета в полет, също така дикторски глас за историята на апарата.

Експозицията ще включва апарати от гражданската, селскостопанската и военновъздушната авиация.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5967 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
гост

2017.02.19 | 23:10

1
Нещо хубаво за поколенията.
домакин

2017.02.19 | 23:10

2
Ако въобще останат в България.

Добави коментар

Водещи новини