Пламен Узунов: Парите, дадени за сигурност не са разход, а инвестиция

  • 16 февруари 2017 08:08

  • 5377
  • 3
Пламен Узунов: Парите, дадени за сигурност не са разход, а инвестиция
©

Приех да стана служебен министър, защото лично президентът ме покани. До тогава не се познавахме. Нямам представа кой ме е препоръчал. Той ме убеди ме с личния си пример. Това каза служебният министър на вътрешните работи Пламен УзуновПламен Узунов Пламен Узунов е служебен министър на вътрешните работи в кабинета на Огнян Герджиков. Роден е в ефира на БТВ.

Той коментира случая от тази нощ в Самоков. "Както жертвата, така и извършителите на убийството край Самоков снощи са чужди граждани. Снощи бяха задържани двама мъже, изхвърлили труп от колата си. Всички са израелски граждани. Жертвата е 26-годишен мъж. По тялото му са открити следи от охлузвания и кръвонасядания. Установено е, че мъжете са влезли у нас 48 часа преди престъплението". По думите на министъра вчера около 18:25 ч. на тел 112 е получен сигнал от граждани, че двама души изнасят от автомобил лице в безпомощно състояние. По-късно е потвърдено, че става дума за труп. Проведения са заградителни мероприятия. Двете издирвани лица опитали да избягат и да осуетят проверката и задържането си. Срещу тях е употребена сила, но не се е стигнало до стрелба.

Относно опасенията от факта, че Узунов е бил назначен за началник по времето на Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21, той каза: „Винаги се злоупотребява с назначението на кадрите. Всеки един служител в системата на МВР следва да е лоялен на службата. Това, че съм назначен от Орешарски не ме обвързва политически“, увери служебният силов министър.

Узунов подава оставка от системата на МВР през 2015 г., когато главният прокурор подава сигнал до тогавашния вътрешен министър за инцидент с полицаи. Тя веднага назначи проверка, която установява, че на пешеходна пътека в Пловдив 24-годишен шофьор е блъснал и убил мъж, но за случая не е било съобщено на прокуратурата, шофьорът не е бил арестуван, нито проверен за алкохол и наркотици, не е назначена и автотехническа експертиза. 24-годишният тогава шофьор - Милан Дивеков, който имал в досието си други нарушения на пътя, е разпитан само като свидетел. След случая Бъчварова разпореди цялостна проверка на пловдивската дирекция. По този случай Пламен УзуновПламен Узунов Пламен Узунов е служебен министър на вътрешните работи в кабинета на Огнян Герджиков. Роден е каза: „Оставката е въпрос на личен избор, чест и достойнство. Има обстоятелство, което е малко известно по слуая. Не извършителят се е ползвал с чадър, а пострадалият е роднина на мой близък. Проверката на Инспектората по случая ще бъде предоставена на медиите. За да се разбере истината“, закани се вътрешният министър.

„Министърът на вътрешните работи няма отношение към оставката на главния секретар на МВР Георги КостовГеорги Костов Георги Костов е роден през 1967 г. в град Хасково. Той е завършил Висш технически университет в“, категоричен беше Узунов. „Аз мога да работя с всеки в системата на МВР. Не сме тук да се харесваме, а да работим. Имам критики към работата на цялото професионално ръководство. Смятам, че можем да намерим по-добри практики относно разкриваемостта на тежките престъпления“, каза Узунов.

„Нарушенията, които открихме в МВР са свързани със забавяне на възложени обществени поръчки, а не със самите поръчки. Ако не успеем да спазим сроковете ще загубим евросредства. В процес на възстановяване сме“, посочи Узунов.

„МВР е една от най-реформираните системи в страната. Сегашната реформа създаде много напрежение. Провел съм консултации със синдикатите и с омбудсмана. Нито една реформа не е отчетена като грешна, всички те са положителни. Още с встъпването ми в длъжност поканих всички свои предшественици за 10 години назад с цел да видя идеите, които са имали и да не допускаме повече грешки. За лицата работещи по трудово правоотношение със средно образование (работещите в администрацията ще взима повече пари от редовия полицай). Аз смятам, че това не е нормално. Това създава социално напрежение и влияе на мотивацията, призна той. Всички политици носят вина за това. Създаваме работна група, която ще се запознае със закона и ще внесем предложения в новото НС“, заяви Узунов.

По думите му Секторът за сигурност наистина е в тежко състояние. „Причината е, че през последните 25 г. средствата са недостатъчни, няма и добра техническа обезпеченост. Парите дадени за сигурност не са разход, а инвестиция. Тежко е състоянието на труд и на полицаите, които са по границата. Оцелява се с подръчни средства. Това е героически. Средства са осигурени, но те са недостатъчни“, призна Узунов.

„Проблемите са много, но краткият живот на служебното правителство определя приоритетите, които трябва да следваме“, заяви вътрешният министър.

Според Узунов полицейското присъствие по селата трябва да е по-осезаемо. Така жителите са по-спокойни и престъпленията са по-малко.

„Със сигурност искаме да се обърнем към проблемите на хората. Предприехме действия да извадим от анонимност районният инспектор. За нас е важно да познаваме проблемите на хората и да им оказваме съдействие. Затова поставихме листовки във всяка сграда, с които има данни за районния им инспектор, как да сигнализират при проблем, ако не са доволни къде да се обадят“, каза още той.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5377 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.02.25 | 20:27

3
Такива инвестиции са от една сметка в някой друг джоб така някои хора се събудиха милионери!
БСП-ПАРТИЯТА НА МИЛИОНЕРИТЕ И ТРАФИКАНТИТЕ

2017.02.25 | 20:27

2
СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ЛИ Е БСП? ТВЪРДО НЕ ! ТАМ СА СЪБРАНИ ВСИЧКИ ОЛИГАРСИ И МИЛИОНЕРИ НАПРАВИЛИ КАПИТАЛА СИ ПО КРИМИНАЛЕН НАЧИН. ГЕРГОВ, ДОБРЕВ, ЯНКОВ, СТОЙНЕВ, ОВЧАРОВ, ..... . ВСЕ КРИМИНАЛНИ ПРЕСТЪПНИЦИ, ТРАФИКАНТИ НА ВАЛУТА, ФИНАНСОВИ ШМЕКЕРИ, ЕНЕРГИЙНИ МАФИОТИ. КАКВИ СОЦИАЛИСТИ МОГАТ ДА СЕ НАРЕКАТ ТЕЗИ ДРУГАРИ ? ТЕ СА КАПИТАЛИСТИ ОЛИГАРСИ НАРЕКЛИ СЕ СОЦИАЛИСТИ. ПОЗОР ЗА СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ И ИДЕАЛА НА ДЯДО БЛАГОЕВ.

2017.02.25 | 20:26

1
от толкова ; грижи ; сме вечно в тинята , едни се грижат да си караш на фарове през деня , други се грижат да работиш и да не ти плащат , трети се грижат да плащаш за издръжката на ;загрижените ; , четвърти се грижат да плащаш и да живееш до 64 и 9 месеца , не благодаря от вашите грижи

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини