Харесайте facebook страницата ни

Разрешават на психично болните в САЩ да купуват оръжие

© Getty Images/Guliver

Сенатът в САЩ гласува да бъде блокирана наредба от времето на Барак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в ... към профила , която би попречила на около 75 000 души с психически разстройства да си купуват огнестрелни оръжия. Отхвърлянето на мярката сега отива за разглеждане от президента Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на ... към профила , който се очаква да го подпише, съобщи Асошиейтед прес.

Наредбата бе опит на Обама да затегне федералния контрол над продажбата на оръжия след убийството на 20 ученици и шестима възрастни в начално училище в Нютаун, Кънектикът. Двадесетгодишен мъж, страдащ от синдрома на Аспергер и от обсесивно-компулсивно разстройство, уби майка си, след което отиде в училището и извърши масовото убийство и после се самоуби.

Наредбата на правителството на Обама изискваше администрацията за социално осигуряване да изпраща имената на поставените под запрещение лица с умствени проблеми, получаващи социални помощи.

Но депутати, с подкрепата на Националната асоциация за огнестрелно оръжие и правозащитни организации се противопоставиха на мярката и насърчиха Конгреса да предприеме процедура по анулирането й. Наредбата може да бъде анулирана, когато двете камари на Конгреса приемат с обикновено мнозинство обща резолюция срещу нея и след това президентът я подпише.

Приета в Сената с 57 гласа и 43 против, отмяната на наредбата чака одобрение от Тръмп.

Според критици мярката несправедливо слагала клеймо на хората в неравностойно положение и била в нарушение с тяхното конституционно право да носят оръжие. "Ако има вероятност конкретен човек да прояви агресия заради менталното си заболяване, правителството трябва да го докаже", каза сенаторът републиканец от Аризона Чарлз Грасли, който бе основният застъпник на анулирането на нормативния акт, отбелязва БТА.

Коментари
Коментари (3)
Коментирай
Аз (гост)
18.02.2017 | 12:20

Да се изтрепят дано ..... а дано ама надали !

Рейтинг:
 
2
(гост)
19.02.2017 | 20:27

"ЛУДА КРАВА " ВСЕ ПОВЕЧЕ СЕ ОТНАСЯ ДО ЕДНА ДЪРЖАВА -КРАВАРИЯ ...С ПРЕЗИДЕНТ НАЧЕЛО ..ЛУД ..ЗА ВРЪЗВАНЕ..

Рейтинг:
 
1
сена (гост)
18.02.2017 | 12:21

Супер не е лошо да се избият сами без да воюват срещо други.

Рейтинг:
 
2
 
Добави Коментар