Андрей Ковачев: Всички твърдения на Нинова за СЕТА са неверни

  • 15 февруари 2017 16:44

  • 6348
  • 7
Андрей Ковачев: Всички твърдения на Нинова за СЕТА са неверни
© ЕНП

С последните си изказвания по темата за търговското споразумение между ЕС и Канада, г-жа Нинова за пореден път потвърди, че заслужава незавидното си прозвище. Нито едно от твърденията й не отговаря на истината, което може лесно всеки да установи като прочете съвместния тълкувателен инструмент между ЕС и Канада.

Това заявява в изпратена до медиите позиция евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев. Публикуваме неговата позиция без редакторска намеса:

"Този документ е с правно обвързващ характер и уточнява по ясен и недвусмислен начин за какво са се споразумели Канада и Европейският съюз в CETA. Ето само няколко извадки, а пълния текст може да намерите на линка най-отдолу: - „Европейският съюз и неговите държави членки и Канада ще продължат да са в състояние да постигат легитимните цели на обществената политика, които техните демократични институции са определили, например обществено здраве, социални услуги, обществено образование, безопасност, околна среда ...“ - „ (споразумението) няма да занижи съответните ни стандарти и правила, свързани с безопасността на храните, безопасността на продуктите, защитата на потребителите, здравеопазването, околната среда или защитата на труда.“ - „ (споразумението) запазва способността на Европейския съюз и неговите държави членки и Канада да приемат и прилагат свои собствени законови и подзаконови разпоредби, които уреждат икономическата дейност в защита на обществения интерес, с оглед на постигането на легитимните цели на обществената политика ...“ - „ (споразумението) съдържа съвременни правила за инвестиране, които запазват правото на правителствата на регулиране в защита на обществения интерес ...“ - „ (в споразумението) е пояснено, че правителствата могат да променят законите си, независимо от възможността това да се отрази отрицателно на дадена инвестиция или на очакванията на инвеститора за печалба.“ и т.н. Жалко е, че г-жа Нинова се заиграва по най-безобразен начин със страховете на българските граждани. Това не е поведение на отговорен политик с амбициите да оглавява европейска социалдемократическа партия. Това е олицетворение на национал-популизъм, който не предлага решение на нито един от проблем. От трибуната на Народното събрание в края на миналата година тя заяви, че споразумението между ЕС и Канада ще залее българския пазар с ГМО - поредната лъжа. В отговор на мой въпрос еврокомисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом изрично подчерта, че споразумението с Канада няма да занижи, измени или отмени нито един от стандартите на ЕС. Писмото съдържа също така уверения, че стриктните процедури на ЕС за разрешаване на ГМО по никакъв начин няма да бъдат повлияни от сключването на споразумението. 

Не знам как г-жа Нинова е направила генералния извод, че „това споразумение вреди на българската икономика“, но знам следното: износът на стоки и услуги е 70% от БВП на страната, като тенденцията през последните години е да нараства и да има все по-голяма роля за икономическия растеж. Нашата икономика има нужда от преки чуждестранни инвестиции и свободен достъп до пазари на трети страни, за да запази своята конкурентоспособност и да расте устойчиво. А икономическият растеж означава едно - повече и по-добри работни места. Всеки 1 милиард евро от износ създава 14 000 допълнителни работни места в ЕС. И понастоящем над 30 милиона работни места, тоест едно на всеки 7 работни места в ЕС, зависят от износа към останалата част на света. Как ще запазим европейския социален модел, ако икономиката ни не расте и се самоизолираме от останалата част от света? Този въпрос, разбира се, е реторичен..." С пълния текст на Съвместния тълкувателен инструмент относно Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (ВИТС) между Канада и Европейския съюз и неговите държави членки", завършва Ковачев.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
6348 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Беленски

2017.02.16 | 17:51

7
Жалкото е, че този евро-депутатин, жонглирайки със статистическите данни, не може да направи разлика между работни места в Германия и работни места в България ... и съответните възнаграждения.
ii

2017.02.16 | 17:51

6
Този лъже като дърт циганин!
Коко

2017.02.16 | 17:51

5
До кога тази невежа жена ще сее лъжи и ще зарибява с лъжите си обикновенните неграмотни хора,които наисти незнаят за какво става на въпрос

2017.02.16 | 17:51

4
Мека китка но „много способен „
Алекси

2017.02.16 | 17:51

3
ЗАЩО НЕ СЕ ОБЕДИНЯТ,ЕДНИТЕ СА СЛУГИ НА РУСИЯ ,ДРУГИТЕ НА САЩ,А България е оставят на странана,докога!
Алекси

2017.02.16 | 17:51

2
ЗАЩО НЕ СЕ ОБЕДИНЯТ,ЕДНИТЕ СА СЛУГИ НА РУСИЯ ,ДРУГИТЕ НА САЩ,А България е оставят на странана,докога!
ХАХ

2017.02.16 | 17:50

1
ГЕРБЕРСКО КОМУНИСЧЕ.....

Добави коментар

Водещи новини