Филипинският президент Родриго Дутерте взе на мушка децата в нарковойната

  • 15 февруари 2017 13:25

  • 4829
  • 0
Филипинският президент Родриго Дутерте взе на мушка децата в нарковойната
© gettyimages (архив)

Децата може да паднат жертва на започната от президента на Филипините Родриго Дутерте война срещу наркомафията, коментира АП.

Държавният глава на азиатската островна страна внесе законопроект, в който се предвижда минималната възраст за подвеждане под наказателна отговорност да бъде понижена от 15 на 9 години. Целта на предложението дилърите на дрога да не използват невръстни дистрибутори на упойващи вещества. По данни на официалната статистиката на Манила от приблизително 800 000 търговци на наркотици във Филипините 24 000 са деца.

Очаква се предложението да мине в парламента, защото привържениците на твърдите мерки на Дутерте са мнозинство. Критиците на президента обаче посочват, че ако законът влезе в сила, той ще разруши съдбите на много хора. Депутати от опозицията предложиха вместо да се вкарват децата в затвора, да се разшири държавната програма за рехабилитация на невръстните наркомани.

Дутерте, който се закле през юни 2016 г., обяви война срещу наркомафията малко след това. "Това зло ще бъде изкоренено до 2022 г.", заяви наскоро той.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
4829 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини