Заплашва ни нашествие от памучни червеи

  • 14 февруари 2017 15:41

  • 36236
  • 0
Заплашва ни нашествие от памучни червеи
© Getty Images/Guliver (aрхив)

Гъсеница, унищожаваща посеви, позната като памучен червей, се разпространява много бързо в Африка и може да достигне тропическа Азия и Средиземноморието през следващите няколко години, предупреждават учени. Това би застрашило търговията на земеделски продукти, предава Ройтерс.

Изследователи от Международния център за земеделие и бионауки във Великобритания твърдят, че вредителят, който доскоро не е бил разпространен извън Америка, се очаква да се разпространи "в цяла Африка" до няколко години.

Гъсеницата унищожава царевичните култури.

Мислим, че е дошла посредством търговията. Обича царевицата, но не само нея, а и други посеви, твърди агрономът и специалист по инвазивни видове д-р Джани Вос.

Нашествие вече има в Замбия, Зимбабве, Малави и Южна Африка. Организацията по прехрана и земеделие алармира миналата седмица, че гъсеницата се е разпространила и в Намибия и Мозамбик.

Памучният червей главно атакува царевицата, но се храни и с още над 100 вида различни растителни видове, сред които ориз, захарна тръстика, зеле, цвекло и соя.

Вос предупреди, че нашествията може да имат опустошителни последствия за земеделците и призова за спешни мерки в подкрепа на фермерите, за да се намери най-добрата стратегия за справяне с вредителя.

Министерството на земеделието на Южна Африка заяви миналата седмица, че регистрира пестициди срещу памучния червей.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
36236 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини