Въвеждаме европейска заповед за запор на банкови сметки

  • 14 февруари 2017 11:28

  • 37732
  • 1
Въвеждаме европейска заповед за запор на банкови сметки
© Getty Images/Guliver

България ще въведе прилагането на Регламент на Европейския съюз за създаване на процедура за европейска заповед за запор на банкови сметки с цел улесняване на трансграничното събиране на вземания по граждански и търговски дела.

Това става ясно от предложение за Постановление на Министерския съвет на служебния министър на правосъдието Мария ПавловаМария Павлова Мария Павлова е служебен министър на правосъдието в кабинета на Огнян Герджиков. Родена е.

"Регламентът установява европейска процедура при трансгранични дела, която дава възможност за ефикасно и бързо запориране на средства по банкови сметки. Наличие на трансгранично дело има, когато кредиторът е с местоживеене в една държава-членка, а съдът и банковата сметка, подлежаща на запориране, се намират в друга държава-членка или когато съдът, разглеждащ молба за заповед за запор, се намира в една държава-членка, а банковата сметка - обект на заповедта за запор, е в друга държава-членка. Производството по Регламента следва да е бързо и ефективно, поради което се налага определянето на единна точка за контакт, т.е. централизиран орган на национално ниво за получаване на искания за банкови сметки, който без забавяне ще предприема необходимите действия и ще предоставя исканата информация на запитващия съд. Функцията на информационен орган по чл. 14 от регламента поема Министерството на правосъдието", гласят част от мотивите към проекта на Постановление на МС.

Предлага се също така промяна в Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по Гражданския процесуален кодекс, което от 40 лв. се увеличават на 50 лв.

Промените в тарифите ще създадат необходимите нормативни предпоставки за ефективно прилагане на новия инструмент на ЕС, улесняващ трансграничното събиране на вземания, като същевременно ще се гарантира съразмерност и пропорционалност на таксите в двете тарифи, както и яснота относно техния размер, посочват от Министерство на правосъдието.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
37732 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Веселин Василев

2017.03.08 | 09:29

1
Сетила се Мара да се побара.

Добави коментар

Водещи новини