Проф. Овчаров: Перперикон е пример как трябва да се прави културно-исторически туризъм (видео)

  • 13 февруари 2017 14:27

  • 4561
  • 2
Проф. Овчаров: Перперикон е пример как трябва да се прави културно-исторически туризъм (видео)
© Булфото

Проф. Николай Овчаров представи приоритетите си за предстоящия археологически сезон пред 2017 г. Отново ще работи на двата основни обекта - Перперикон и Мисионис (Крумово кале край град Търговище), каза той, предаде репортер на Новини.бг.
По думите му има осигурено финансиране за провеждането на една успешна работа.

Археологът обясни, че миналата година е била много успешна, като са направили големи открития от праисторията, Античността, периодът на Средновековието. Тази година в изложбата, която е в Археологическия музей, проф. Овчаров ще покаже фотоси на откритата раннохристиянска базилика на Перперикон, която е с внушителни размери и е най-голямата в Родопите. „През 2004 г. в Акропола е намерена първата църква, датираща от края на IV-ти век. От нея е започнало покръстването в Родопите“.

„Разкопките на Перперикон ще продължат по южния склон, защото е повече от ясно, че това е един огромен скален град. По думите му, Акрополът е вече напълно готова структура. Той е цялостен град с улици, площади“. Според археолога, Перперикон е пример как трябва да се прави културно-исторически туризъм.

Археологът отчете, че благодарение на изградената вече инфраструктура са постъпили близо 200 000 лева от туристите.
Утре е в Археологическия музей се открива изложбата "Българска археология 2016".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4561 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Светла

2017.03.20 | 16:16

1
Господин професоре, преди 2000-та година с хеликоптер е отнесен каменен ковчег със свитъци от гроба вероятно на Орфей от Перперикон. И никой не знае нищо по въпроса. Когато бях на Перперикон около 2000 година ми го каза много разстроен учител, който бил довеждал учениците на Перперикон и е видял това нещо с очите си!?! Къде е каменният ковчег със свитъците? Учителят много пъти ми повтори:"Моля Ви, кажете това в София!!!" Селото му се вижда от Перперикон!

2017.03.20 | 16:17

2
Ма не го издавай къде живее мари, ще го освиткат човечеца. Еййй колко си ... куха лейка.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини