Пневмонията след грип понякога е и с по-ниска температура

  • 13 февруари 2017 11:09

  • 5686
  • 0
Пневмонията след грип понякога е и с по-ниска температура
©

Грипът все още върлува, но сякаш в момента преобладават простудните заболявания и парагрипните вируси. Тези впечатления споделя д-р Росица Гецова, общопрактикуващ лекар от Русе с практика от 6000 души, която е избрана за „Семеен лекар на 2016 г.“.

„Приех отличието с големи притеснения, защото повечето колеги са достойни за него. Важното е да си обичаш работата, да се отдадеш на професията“, казва д-р Гецова, цитирана от "24 часа".

"Типичните за грипа симптоми са остро начало, внезапно повишаване на температурата, често до 38-40 градуса. Болният усеща втрисане, силна отпадналост. Няма сили да върши нормално всекидневните си задължения. Има болки в очните ябълки, както и по цялото тяло – мускулите и ставите. Може да има гадене и повръщане, понякога и диария. Това е по-характерно за детската възраст", пояснява д-р Гецова.

Неприятна при грипа е и кашлицата, тя е суха дразнеща. Болката зад гръдната кост е признак за трахеит (възпаление на лигавицата на трахеята). Дали ще потече тежко или пък по-леко грипът, зависи най-вече от състоянието на имунната система. Хроничните болести – бронхит, хипертония, болести на сърцето, бъбреците или черния дроб, отслабват имунитета. Уязвими са възрастните над 65 г. и малките деца до 5 г., настанените в старчески социални домове, социалните работници в тези домове. Диабетиците също трябва да внимават – тежката вирусна инфекция при тях може да доведе до кетоацидоза (най-тежкото остро усложнение на диабета). Хората с болно сърце пък рискуват стенокардни пристъпи".

"Пневмонията е едно от честите усложнения след грип. Тя е вирусна или бактериална. Важно е лекарят да прецени вида й, защото терапията е различна. Времето за появата на усложненията е различно. Ако след 5-10-ия ден не настъпва подобрение, а температура и кашлица продължават, подозрението е основно за вирусна пневмония. Бактериалната се развива малко по-късно – след 10-14 дни. Понякога има пневмонии и с по-ниска температура – малко над 37 градуса", казва джипито.

"Понякога гласът пресипва или почти изчезва. В гърлото се усеща болка или сухота, в някои случаи има чувство за сърбеж или чуждо тяло. Подобни симптоми са признак за ларингит. При децата се появява псевдокруп", допълва д-р Гецова.

"Често срещани проблеми при грип са свързани с активиране на съществуващ синузит или появата на нов. Едни от най-неприятните, макар и редки, усложнения засягат сърцето – миокардити или перикардити. Такива пациенти може да стигнат и до трансплантация на сърце".

"Грипът е много по-сериозно заболяване от другите вируси. Традиционно обаче повечето хора търсят първа помощ в аптеката. Това не е кой знае каква грешка, защото лечението на грипа така или иначе започва с препарати срещу симптомите", посочва д-р Гецова.

"Голямата грешка е, ако човек отлага лечението – например до 5-ия ден не настъпва подобрение и не се търси лекарска помощ. Това може да има много неприятни последици при хората от уязвимите групи. Не бива да се отлага лечение при малки деца, особено кърмачета, и при възрастните, ако настъпят промени в дишането", пояснява д-р Гецова.

При тези хора тя не препоръчва самолечение, както и при другите рискови групи.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5686 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини