Китовете са заседнали в Нова Зеландия заради заболяване на водача си

  • 10 февруари 2017 21:23

  • 42264
  • 0
Китовете са заседнали в Нова Зеландия заради заболяване на водача си
© Getty Images

Възможно е 400-те кита, които заседнаха на бреговете на Южния остров в Нова Зеландия да са го сторили заради заболяване на ехолокационния апарат на водача на стадото, с помощта на който тези животни се ориентират във водата, съобщава ТАСС.

Агенцията цитира становището на научния сътрудник от Руската академия на науките Лев Мухаметов. По думите на специалиста по всяка вероятност е бил задействан груповият рефлекс. При водач на стадото с нарушение на ехолокационния апарат, той лошо се ориентира и повежда останалите към плитчините. Животните които го следват, му подражават до последно.

Заболяването на ехолокационния апарат на китовете може да се предизвика от вируси и микроби, на които морските обитатели са изложени в не по-малка степен от земните.

Мухаметов изтъкна, че учените и до ден днешен не могат да дадат разумно обяснение за масовото излизане на брега на китообразните животни. Заболяването на водача на стадото е най-вероятната хипотеза.

Сред другите версии специалистите изтъкват промяната на геомагнитното поле, по което също се ориентират тези представители на фауната.

Според трето предположение ехолокационната система на китообразните дава дефект в близост до бреговата линия. При среща с плоски повърхности - брегове, плажове и т.н. ехолокацията дава погрешни данни на животните и те засядат в плитчините.

Последвайте канала на

БТА
42264 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини