Перуански съд нареди да бъде арестуван бившия президент Алехандро Толедо

  • 10 февруари 2017 07:21

  • 1267
  • 0
Перуански съд нареди да бъде арестуван бившия президент Алехандро Толедо
© gettyimages (архив)

Перуански съд нареди да бъде арестуван бившия президент на страната Алехандро Толедо по подозрение, че е вземал подкупи от бразилската строителна компания Одебрехт (Odebrecht), предаде БТА, цитирайки АП.

Съдия Ричард Каруанчо прие искането на прокуратурата Толедо да бъде задържан, докато се разследват обвиненията, че е получил подкупи за 20 млн. д. срещу разрешение за построяване на магистрала между Бразилия и перуанското крайбрежие. Толедо, който бе президент на Перу между 2001 г. и 2006 година, е в Париж и в интервюта от чужбина отхвърля обвиненията. Одебрехт призна, като част от процедура за сключване на споразумение с министерството на правосъдието на САЩ, че е платила близо 800 млн. д. подкупи на редица правителства в Латинска Америка. За Перу компанията съобщи, че е платила 29 млн. д. за проекти, построени при управлението на Толедо и двама негови наследници.

През декември 2016 г. правосъдното министерство съобщи, че Одебрехт и бразилската Бразкем (Braskem) са признали вината си и са се съгласили да платят 3,5 млд. д. на САЩ, Бразилия и Швейцария, за да бъдат оттеглени обвиненията. Като най-голямата строителна компания в Южна Америка Одебрехт бе сред основните подизпълнители на Петробраз (Petrobras), През юни 2015 г. президентът й Марселу Одебрехт бе задържан от бразилската полиция като един от основните заподозрени по делото за корупция в енергийния гигант.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1267 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини