Над 100 убити в Бразилия през шестте дни на стачка на полицията

  • 09 февруари 2017 21:31

  • 3878
  • 1
Над 100 убити в Бразилия през шестте дни на стачка на полицията
© Getty Images/Guliver

Над 100 души са били убити за шестте дни на стачката на полицията в югоизточния бразилски щат Еспирито Санто, предаде Ройтерс.

Училищата и компаниите продължават да не работят, а общественият транспорт е спрял. Няма изгледи стачката да бъде преустановена.

Бразилските власти разрешиха днес армията да бъде използвана за гарантиране на сигурността в Еспирито Санто заради протеста на полицията. Въоръжените сили ще изпратят парашутисти и бронетранспортьори.

Хаосът и анархията в щата, предизвикани от стачката на полицията, продължават, въпреки че вчера там бяха разположени 1200 военни и федерални полицаи и въпреки обещанията, че на път са още подкрепления, отбелязва БТА. По-голямата част от проявите на насилие са в столицата на щата Витория. Градът е богато пристанище, обградено от плажове, със силно присъствие на минни и петролни компании.

Представители на щатските власти казаха, че се нуждаят от още стотици федерални военни и членове на елитната федерална полицейска сила, за да помогнат за възстановяването на реда.

Стачката на полицията започна в събота. Полицаите искат по-добро заплащане. Официални данни за броя на убийствата от началото на стачката няма. Говорителка на синдиката, който представлява полицията каза, че са регистрирани 101 убийства от събота - шест пъти повече средно на ден в сравнение с миналата година. В стачката участват и роднини и приятели на полицаите, които блокират достъпа до казармите и до полицейските участъци. Асоциация на местни бизнесмени каза, че стачката е причинила на бизнеса в щата загуби в размер на 90 милиона реала (28,87 милиона долара). Представители на стачкуващите полицаи, в това число и полицейски съпруги, се срещнаха с представители на властите на щата тази нощ, за да поискат заплатите да бъдат удвоени за всяка категория полицейски офицери. Синдикатът на полицаите каза, че заплатите не са били увеличавани от четири години. Средната основна заплата на служител на полицията е 2643 реала (847,96 долара).

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3878 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.02.10 | 22:29

1
а тук....670 лв. начална и стигаш до 860 максимална... хай чиститоУ...

Добави коментар

Водещи новини