Съд блокира закриването на най-големия бежански лагер в света

  • 09 февруари 2017 14:47

  • 2499
  • 0
Съд блокира закриването на най-големия бежански лагер в света
© Getty Images/Guliver

Върховният съд в Кения е блокирал опита на правителството да закрие най-големия бежански лагер в света, съобщава Би Би Си.

Правителствената директива за затварянето на лагера Дадааб е била издадена през миналата година. Крайният срок за закриването му беше удължен до май, но Върховният съд постанови, че решението е равносилно на акт на групово преследване. В лагера живея около 260 хил. сомалийски бежанци.

Правителството твърдеше, че това е въпрос на сигурност, тъй като нападенията на кенийска територия от сомалийската терористична групировка "Ал Шабаб" са били планирани в лагера.

Дадааб е създаден през 1991 г., за да подслонява семейства, бягащи от конфликта в Сомалия, а някои хора са живели там в продължение на повече от 20 години. Кенийската национална комисия за правата на човека и местна лобистка група са оспорили решението на съда, твърдейки, че е дискриминационно и противоречащо на международното право.

Правителството възнамерява да обжалва решението на съда, но определението му означава, че то трябва да започне въвеждането на механизми, които ще възстановят редовните операции в лагера. Международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" приветства решението, заявявайки, че то е потвърдило законовото задължение на Кения да защитава хората, които търсят сигурност от посегателства и преследване.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2499 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини