Агрион Финанс: Двойно са се увеличили запитванията за земеделски кредити

  • 09 февруари 2017 13:40

  • 1371
  • 0
Агрион Финанс: Двойно са се увеличили запитванията за земеделски кредити
©

Земеделският бранш е оптимист за развитието си, но всеки втори земеделец признава, че е имал нужда от допълнителни средства през последната година като интересът към алтернативни финансиращи дружества се увеличава. Данните бяха представени от водещото дружество за кредити в земеделието „Агрион Финанс” по време на Петата национална среща на земеделските производители, която се провежда от 8-ми до 10-и февруари на Златни пясъци. Фермерите се обединиха около мнението, че бавните и сложни процедури по отпускане на кредити спират възможностите за развитие на динамичен сектор като агробизнеса.

Компанията „Агрион Финанс” е регистрирана като кредитна институция в БНБ през миналата година и предлага кредитни продукти изцяло насочени към земеделския бранш. В последното тримесечие на миналата година спрямо периода юли-септември запитванията за финансиране са се удвоили, а броят на отпуснатите кредити в компанията е скочил със 150%. Сделките й покриват почти всички земеделски общини в страната. Осигуреното финансиране е в широк спектър – от клиенти с кредити за 10 000 лв. до такива, получили 2,5 млн. лв. Обезпечението е земеделска земя, не се изискват съдлъжници, поръчители, отлична кредитна история и откриване на сметки или застраховки. За по-малко от година вече имат клиенти с изцяло погасени краткосрочни кредити, както и такива с редовно обслужван първи и активен втори кредитен продукт, сочат данните на „Агрион Финанс”.

Експертите отчетоха също така, че най-търсени в момента са кредитите, свързани с покупката на още земя. Един от вариантите е лизинг. „Агрион Финанс” отпуска финансиране, което може да покрие до 100% от оценката на земята, което се случва за първи път на пазара – т.е. клиентът директно да започне да си погасява вноските без да влага пари като самоучастие. Компанията предлага 10-години срок за погасяване като през цялото време лизингополучателят има право да се разпорежда със земята.

„Разчитаме най-вече на това, че нашата финансова услуга е наистина бърза – обикновено срокът между кандидатстването и получаването на сумата е няколко дни, а формализмът е намален до минимум. Нашите заеми могат да се предложат индивидуално на фермера в удобно за него време и място като по този начин от услугите ни се възползват тези производители, които нямат време или възможност да оставят бизнеса си и да дойдат до офиса. Предлагаме и възможност да извадим необходимите документи от името на клиента, ако ни упълномощи”, посочиха експертите. Прогнозите им са в посока на ръст на търсенето на кредити за земеделие през алтернативни финансиращи дружества.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1371 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини