Дезинфекцираха фазанарията в резервата "Долна Топчия" край Елхово

  • 08 февруари 2017 14:02

  • 1043
  • 0
Дезинфекцираха фазанарията в резервата "Долна Топчия" край Елхово
© Булфото (aрхив)

Служители на Областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол са извършили първата дезинфекция на фазанарията в резервата "Долна Топчия" край Елхово. След основно почистване и ремонт на волиерите, те ще бъдат обработени още два пъти в период от шест месеца, преди да бъдат населени с нови птици. Това съобщиха от Дирекцията по безопасност на храните.

В края на януари бяха умъртвени повече от 5600 колхидски фазани в зряла възраст, носители на вируса на високопатогенната инфлуенца H5N8 - птичи грип. Те са били заразени от екскременти от прелитащи над волиерите диви белочели гъски, зимували край близък язовир.

Около 200 000 лева са нанесените загуби от умъртвените птици и неосъществените ловни излети, които причини птичият грип, каза заместник-директорът на Югоизточното държавно предприятие Константин Недев. Фазаните от "Долна Топчия" са предназначени за разселване из ловните участъци в страната. Фермата е от малкото в страната, в които колхидският фазан се развъжда в чист вид в естествените му местообитания - лонгозните гори, допълни Недев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1043 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини