Служителите на МВР подават жалба до омбудсмана заради измененията в Закона за МВР

  • 02 февруари 2017 14:58

  • 34480
  • 3
Служителите на МВР подават жалба до омбудсмана заради измененията в Закона за МВР
© Novini.bg

Служителите на МВР подготвят колективна жалба до омбудсмана заради последните изменения в Закона за МВР, които влязоха в сила от 1 февруари 2017 г. В момента тече подписка сред служителите, които са несъгласни с новите условия, при които те могат да останат на работа, научи Новини.бг.

Служителите на силовото ведомство молят Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на да сезира Конституционния съд с искане да се обявят за неконституционни промените, с които се нарушават основните им права и свободи. Мотивът за това искане е, че в промените има ключови противоречия с действащия закон.

Например за служители, чието служебно правоотношение не е прекратено към 1 април 2015 г., се прилагат разпоредбите на действащото законодателство (ЗМВР) за държавните служители по чл. 142, ал. 1, т. 1 до прекратяване на служебните им правоотношения. Освен това са налице взаимно изключващи се по действие и смисъл норми с коренно различни правни последици, които влекат след себе си неяснота в уредбата на статута и реда и условията за упражняване на служебните правоотношения.

С преобразуването на служебните правоотношения по Закона за държавния служител се променят длъжности на служителите едностранно без да е изявена воля от тяхна страна.

Налице е ново назначаване, на нова длъжност, в същата администрация по друг закон, и при други условия различни от тези, с които сме се съгласили при постъпването си на работа за упражняване на правото на труд.

Служителите на ведомството се чувстват дискриминирани и поставени в неравностойно положение на различните категории държавни служители в МВР.

Припомняме, че според промените служителите в системата на МВР вече ще се делят на три групи държавни служители - полицаи и пожарникари; други държавни служителите; назначени в системата на трудово правоотношение.

Също така влиза в сила и ограничението 24-часови смени на служители на МВР да са само по изключение, което директно удря върху заплащането им. След промените влезе в сила и разпоредбата, според която започналите и неприключили производства за търсене на дисциплинарна или имуществена отговорност на служители, чиито отношения са вече по Закона за държания служител, се прекратяват.

Припомняме, че реформата бе посрещната с недоволство и протести. По-късно министерството се е отказа от ключови свои предложения.
 

 

Последвайте канала на

Novini.bg
34480 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.02.06 | 09:49

3
стига бе другари - поне една мутра първо накажете
Край с костовисткото МВР

2017.02.06 | 09:49

2
Превръщат го в ТПК "Пищов и палка", с 3-та категория труд. Масово напускат.
Мутро-СДС-то на съд

2017.02.06 | 09:49

1
Бабишкерът Бъчварова наредила МВР да не регистрира всички престъпления, за да се увеличи разкриваемостта... Драгалевски цигани ни превзеха преди 26 год., банкянски говеда ще ни довършат.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини