Агент Болек продължава да буни Полша

  • 01 февруари 2017 11:59

  • 2139
  • 1
Агент Болек продължава да буни Полша
© gettyimages (архив)

Не бива да забравяме, че Лех Валенса е преди всичко легендарен водач на "Солидарност" от 80-те години, заявява днес в интервю полският историк Пьотър Гонтарчик.

Изявлението е по повод огласеното вчера заключение на Института за национална памет (ИНП), че през 70-те години Валенса, с псевдонима Агент Болек, е сътрудничил на комунистическата тайна полиция на Полша, което е доказано след графологична експертиза на подписани тогава от него документи.

Пред варшавския вестник "Жечпосполита" Гонтарчик, който е автор на книгата "Службата за сигурност и Лех Валенса", казва, че не би желал да гради хипотези дали фактът за това сътрудничество на Валенса от 70-те години е оказал влияние върху следващи негови решения. По думите му сложната биография на бившия президент "сега е допълнена по категоричен начин с тези тъжни, за съжаление, факти от 70-те години, и това ще продължи да създава проблем на Лех Валенса". Историкът обаче подчертава, че "никой няма да отнеме и никой няма намерение да отнеме" от Валенса заслугата, че на времето е повел "Солидарност" срещу властта.

Вестникът помества и изявление на професора по право Ян Видацки, според когото от вчерашната пресконференция на ИНП може да се направи извод, че фактите са установени и въпросът е приключен. Но от правнопроцесуална гледна точка, продължава Видацки, който е пълномощник на Валенса, с изложеното вчера становище на графолозите е трябвало да се запознае другата страна, тоест Валенса или негов пълномощник. "Имаме правото да задаваме въпроси на вещите лица или да поискаме призоваването на други вещи лица и да покажем, че становището е непълно и нелогично", казва юристът.

По думите на юриста графологичните експертизи често се използват в граждански процеси, напр. при оспорване на завещания и договори, но този тип експертиза не се числи към "научните доказателства", защото в тях има "голяма доза субективизъм".

"Жечпосполита припомня, че през 2000 г. полският Лустрационен съд е признал за достоверна декларацията на Лех Валенса, че не е бил свързан с комунистическите тайни служби. Огласеното вчера становище на графолози е въз основа на документи, пребивавали допреди година в дома на покойния Чеслав Кишчак, вътрешен министър на комунистическа Полша и "съавтор" на военното положение, пише вестникът, цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2139 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Москов

2017.02.01 | 16:12

1
Я, ТОВА НЕ Е ВЯРНО. ТОВА Е ХИБРИДНА АТАКА.

Добави коментар

Водещи новини