Окончателно! През юни падат роуминг таксите в ЕС

  • 01 февруари 2017 10:23

  • 52465
  • 1
Окончателно! През юни падат роуминг таксите в ЕС
© Getty Images/Guliver (aрхив)

Пробив в преговорите - Европейският парламент и страните членки се договориха за максималните цени, които телекомите могат да налагат един на друг за достъп до мрежите им.

“Снощи премахнахме последната пречка пред принципа “роуминг като у дома”. По-ниските цени на едро дават свобода на действие на операторите да предложат по-ниски цени на потребителите. Държим твърдо на обещанието си, което дадохме на потребителите, че през лятото таксата за роуминг ще отпадне”, каза евродепутатът Паул Рубих тази сутрин, след продължили през нощта преговори, на които беше постигнат пробив за новите цени. Рубих е преговарящ от страна на Групата на ЕНП за това законодателство.

От 15 юни тази година операторите в ЕС не могат да таксуват другите оператори повече от 7.7 евро на гигабайт данни в роуминг. От 1 януари 2018 цената ще намалее на 6 евро. Цените ще намалеят още - на 4.5 евро за гигабайт от 2019 година, 3.5 евро през 2020, 3 евро през 2020 и 2.5 евро през 2022.

Рубих критикува отношението на много страни членки по време на преговорите. “Искаме повече конкуренция между доставчиците на услуги. Единствено това ще доведе до по-добри услуги и по-ниски цени за потребителите. Искаме напълно функциониращ единен цифров пазар. Министрите на съобщенията от някои страни членки все още изглежда се грижат повече за държавните телекоми в страните им, отколкото за ползите за гражданите”, каза Рубих.

Споразумението трябва формално да бъде гласувано на заседания на Съвета на Европейския съюз и на Европейския парламент.

Последвайте канала на

Десислава Станева
52465 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.02.19 | 02:25

1
Най-сетне! Браво ЕС! Обединението прави силата!

Добави коментар

Водещи новини