Нова скандална обществена поръчка с ваксини

  • 31 януари 2017 07:33

  • 25287
  • 3
Нова скандална обществена поръчка с ваксини
© Getty Images/Guliver (aрхив)

Пълна проверка на скандалната обществена поръчка за ваксини на стойност към 27 млн. лв. разпореди вицепремиерът и здравен министър д-р Илко СемерджиевИлко Семерджиев Д-р Илко Семерджиев е служебен заместник министър-председател по социални политики и служебен. Процедурата е стартирана от екипа на Петър МосковПетър Москов Д-р Петър Стефанов Москов е роден на 17 декември 1970 г. в София. Петър Москов завършва буквално часове преди да предаде властта на служебния министър Семерджиев.

Поръчката предвижда закупуването на шест, пет и четиривалентни ваксини срещу дифтерия, коклюш, тетанус, полиомиелит и хепатит В, както и закупуване на серуми срещу бяс и коремен тиф. Скандалът гръмна в неделя.

Вицепремиерът Семерджиев разказа как в петък е поел от Петър МосковПетър Москов Д-р Петър Стефанов Москов е роден на 17 декември 1970 г. в София. Петър Москов завършва ведомството и още в събота екипът му е започнал работа. Тогава установил, че тази поръчка е обявена в последния ден на предходния кабинет.

Търгът е за "доставка на ваксини за извършване на задължителни и целеви имунизации и реимунизации, биопродукти за извършване на постекспозиционна профилактика и технически средства за приложението им за 2017 г.". Стойността й е 23 млн. без ДДС, което прави общо към 27 млн. лв.

Малко след като документите за поръчката излязоха на бял свят, Москов се направи, че не знае нищо и обяви, че не е подписвал никакви поръчки от началото на 2017 г.

Оказа се, че документацията за стартирането на процедурата е парафирана от заместника му Адам Персенски на 25 януари 2017 г. Двамата с Москов имат повдигнато обвинение за престъпления по служба, свързани с бартера на ваксини, който преди малко повече от година министърът направи със съседна Турция.

26 януари беше последният ден от мандата на предходния кабинет, т.е. поръчката е обявена по-малко от 48 часа преди встъпването в длъжност на служебния вицепремиер и здравен министър Илко СемерджиевИлко Семерджиев Д-р Илко Семерджиев е служебен заместник министър-председател по социални политики и служебен.

"Разпоредих да се изучи много внимателно материята и показателите на поръчката, защото ние имаме казуси от минали години, които не бих искал да имаме и занапред", категоричен бе д-р Семерджиев. "Очевидно е, че ваксините, които предстоят да бъдат доставени, са за 2017 г. Ние търсим допълнителен механизъм, така че да доставим ваксини и за следващите три години, за да нямаме недостиг през следващата година."

"Един и същи казус се повтаря вече няколко години. Някои от сроковете за доставка на ваксините варират от 24 до 36 месеца и това е причината ние да търсим механизма да ангажираме количества за следващи години, а не само за текущата", каза Илко СемерджиевИлко Семерджиев Д-р Илко Семерджиев е служебен заместник министър-председател по социални политики и служебен.

Последвайте канала на

Десислава Станева
25287 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
костадин

2017.02.20 | 17:27

2
и утре тоя Москов ще почне да говори предизборно че те ще се борат против корупцията като самия тои е корумпиран.с тия ваксини един път са вредни и второ е получил нещо под масата да се закупът.дреме му за наще деца,тои си гледа да си напълни гушката

2017.02.20 | 17:28

3
A ti kakvo o4akvash ot svrahzavisim kokainov narkoman??? Imash li predstava kakva suma na den otiva za da se zadovoli narkoti4nata mu nujda???
Медии

2017.02.20 | 17:27

1
Това се казва не коректни медии. А ма моля . Беше обяснено ,че дори да е стартирала не означава , че е направена ще има и за вас.

Добави коментар

Водещи новини