30 години зад решетките за мъж, заклал майка си на улицата

  • 30 януари 2017 16:15

  • 29769
  • 0
30 години зад решетките за мъж, заклал майка си на улицата
© gettyimages (архив)

За да не получи затвор до живот, дори без право на замяна, 25-годишният шуменец Радослав Златев, който закла майка си на улицата пред блока, призна вината си и делото се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие.

То приключи за по-малко от 2 часа и петчленният състав на Шуменския окръжен съд днес произнесе тежката присъда, предаде 24 часа. Мъжът с прозвището Радо Кърпата, който никога не излизал от къщи без шарена кърпа на главата, ще лежи 30 години зад решетките. Присъдата на Шуменския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна. Прокурор Димитър Арнаудов поиска доживотна присъда за изверга, който нанесе над 14 удара с нож по тялото на 50-годишната си родна майка. За да се спаси жената избяга от жилището, но синът й я настигна и я довърши на метър от стъпалата на блока. Накрая с нож преряза гръкляна й. По закон присъдата при съкратено гледане на делото се редуцира и подсъдимият може да получи между 20 и 30 години. Съдия Нели Батанова му даде максимума – 30 години.

Слуховете, които плъзнаха тогава, че синът е извършел зверското убийство под влияние на дрога, бяха опровергани в съдебна зала. Съдебнопсихиатричната експертиза е показвала, че той не страда от психично заболяване, а по време на деянието не е бил повлиян от алкохол или наркотици. Всичко се случи посред бял ден около обяд на 2 декември 2015 год. Скандалът между майката, 50-годишната Еленка и синът й е започнал от спор за една чаша вода. След нощна смяна подсъдимият спал до обяд, към 13-13.30 часа влязъл в кухнята, където майка му била на мивката и пълнела чаша с вода. Той издърпал чашата от ръцете й, разляла се вода по пода и жената му ударила плесница. Това разярило Радослав. Той се върнал в стаята си, извадил от раклата нож с острие 18 см., тип ловджийски. Върнал се в кухнята и почнал на нанася удари по тялото на родната си майка. Пробол я в областта на гърлото. След това се опитал да го пререже. Продължил да й нанася удари с ножа в корема и гърдите. За да се спаси жената, обляна в кръв, се опитала да избяга от семейното жилището на първия етаж на ул. „Света гора“. Успяла да излезе на тротоара пред кооперацията. Там синът я застигнал, спънал я с крак и жената паднала.

Всичко е станало пред очите на някои съседи, които през това време се прибирали. После продължил да забива острието в тялото, накрая прерязал гръкляна. Спрял, когато жената спряла да мърда. Ръцете й били нарязани, докато се бранела. Гърлото й е прерязано от ухо до ухо. После се качил в жилището, за да съблече напоените с кръв дрехи, сложил любимата си шарена кърпа на главата и се опитал да излезе. В този момент е задържан от пристигналите полицаи. Огледът на тялото продължи дълго. Всичко ставаше пред очите на изумени съседи и в присъствието на оператори и репортери.

В съдебната зала подсъдимият заяви, че съжалява. „Ще съжалявам всеки ден до края на живота си. На никого не пожелавам моята съдба“. Два месеца преди за заколи майка си Радо беше писал в дневника си във ФБ за нападателя от „Реал Мадрид”, Кристиано Роналдо: „Човекът, който не изгуби човешки си образ” . Възхищението на младия мъж беше предизвикано от новината, че футболистът дарил, бутонките си, тениска и 83 000 паунда за болно 10-месечно дете. Елена беше отгледала трима сина, средният посегна на живота й. Бащата и братята на подсъдимия не предявиха граждански искове към убиеца.
 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
29769 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини