Холандският министър на правосъдието подаде оставка

  • 27 януари 2017 07:21

  • 4223
  • 0
Холандският министър на правосъдието подаде оставка
© gettyimages (архив)

Водещ член на правителството на холандския премиер Марк Рюте подаде оставка, отслабвайки позициите му преди парламентарните избори на 15 март, предадe БТА, цитирайки АФП и Ройтерс.

Министърът на правосъдието и въпросите на сигурността Ард ван дер Стьор заяви, че подава оставка, късно снощи след шестчасови дебати на специално заседание на долната камара на парламента. Той бе обвинен от опозицията, че е скрил от парламента важна информация за скандална сделка на прокуратурата с наркобос през 2000 г. Очакваше се опозиционните депутати да поискат вот на недоверие в края на дебатите, но министърът изненадващо обяви оставката си преди те да внесат предложението за гласуване. "Казах на премиера, че ще взема решение след първия кръг от дебатите. Исках да се защитя от неоснователните и несправедливи обвинения, които не се базират на факти. Ще връча оставката си на Негово величество краля", каза той, напускайки залата.

Министър Ван дер Стьор е четвъртият висш политик, който напуска поста през последните две години заради скандала около сделката на холандското правосъдие с наркобарона Кес Хелман, шеф на международна мрежа за трафик на дрога през 80-те и 90-те години. При разследване през 1993 г. са конфискувани негови авоари в Люксембург, но след като прокурорите не успяват да докажат, че те идват от трафик на дрога, Холандия е принудена през 2000 г. да му върне част от тях. Първоначално през 2014 г. тогавашният министър на правосъдието Иво Опстелтен твърди, че няма информация за реимбурсираната сума. Документи на министерството, разкрити през март 2015 г., обаче показват, че Хелман е получил 4,7 милиона гулдена (2,13 млн евро) от холандското провосъдие. Сумата била преведена в люксембургски сметки, без да бъдат уведомени данъчните власти. Това доведе до незабавната оставка на министъра. Заедно с него подаде оставка държавният секретар Фред Тевен, който през 2000 г. е бил магистратът, подписал споразумението с трафиканта за връщането на сумата без одобрението на висшестоящите.

Третата жертва на скандала бе председателката на долната камара на парламента Анушка ван Милтенбург, която напусна поста през декември 2015 г., след като бе обвинена от опозицията, че е скрила от парламентарната анкетна комисия важни моменти от случая.
Новите разкрития тази седмица в резултат на журналистическо разследване насочиха обвиненията към Ван дер Стьор, които навремето укрил от парламента информация за въпросната сума, въпреки че я знаел. Като депутат през 2015 г. той нанесъл поправки и коментари в текст, предназначен за Опстелтен, за да може министърът да даде неточни и уклончиви отговори на депутатски въпроси по "случая Тевен", а когато самият той оглавил министерството, не съобщил за ролята си в тази история.

"Заради вашата намеса числата са били заличени, а вие сте били длъжни да информирате парламента", възмути се вчера по време на дебатите депутатът Герт Вилдерс. "Взимате ни за глупаци", добави той и нарече премиера "кръстник на мафиотска партия". "Уважавам решението на министъра. Това е битка, която не можехме да спечелим", каза Рюте след оставката на Ван дер Стьор, който е член на неговата консервативна Народна партия за свобода и демокрация. Възраждането на скандала може да навреди на Рюте и да промени съотношението на силите тъкмо когато преднината на неговата партия пред Партията на свободата на Вилдерс започна да намалява през последната седмица. Антиислямската партия на Вилдерс от няколко месеца е начело в социологическите проучвания.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4223 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини