Лекарствата ще се изписват само електронно

  • 26 януари 2017 21:15

  • 36616
  • 3
Лекарствата ще се изписват само електронно
© Getty Images/Guliver

Край на рецептите на хартия. От догодина лекарствата ще се изписват само електронно. Тестовете на новата система вече са в ход, съобщава Нова телевизия.

Масово пациентите у нас влизат в аптеката, носейки рецепта, написана на ръка от личния лекар. Повечето фармацевти обаче признават, че понякога трудно разчитат написаното. Това не само забавя обслужването на пациентите, но и крие риск за здравето и живота им, ако лекарството бъде объркано. Скоро това няма да е проблем.

Един от последните проекти на вече бившия здравен министър предвижда всеки пациент да разполага с електронно досие. В него служителите от аптеката ще виждат напечатано това, което лекарят е предписал. Информацията ще постъпва и в сървъра на Здравната каса. Според лекарите новата системата ще е плюс, но признават, че все още около нея има много въпросителни.

10 лични лекари и 10 аптеки в страната ще са първите, които ще заработят с електронните рецепти. Купуването на медикаментите ще става със специална чип-карта, подобна на кредитните. Планът е електронните рецепти да влязат в сила от началото на 2018-а година.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
36616 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ANI

2017.02.04 | 19:04

2
Затова ли няма пари за да се лекуват балните българи? То не бяха пръстови отпечатъци ,сега електронни рецепти? Колко милиона са похарчени за тези безумия и кой и колко комисионни е взел за това?! В Европа си купувам лекарства с рецепта на хартия!
x

2017.02.06 | 08:24

3
Проблемът в системата е, че се правят далавери и се източва бюджета. Всичките тия простотии и похарчени пари са за да се спрат най-нагледните далавери вместо да се лекуват болните или да се поднови техниката.... В Европа хората не смеят да пипат от парите за здравеопазване, защото значт, че ако им се случи нещо с тези пари ще се лекуват и те.

2017.01.29 | 12:41

1
целите са съвсем прагматични , пари , ама не за болните , а от тестове на лекарства /платени от фармацевтични корпорации/ , със здравното досие ще са нагледни резултатите от опитните мишки /Ние/ а парите са за ....... , да не говорим колко удобна става системата за донорската мафия

Добави коментар

Водещи новини