Ислямисти убиха 15 души при атака на сомалийски хотел (видео)

  • 25 януари 2017 16:42

  • 1577
  • 0
Ислямисти убиха 15 души при атака на сомалийски хотел (видео)
© gettyimages (архив)

Най-малко 15 души бяха убити и 51 - ранени, при атака на сомалийската ислямистка групировка "Аш Шабаб" срещу хотел в столицата Могадишу, предаде Ройтерс.

Нападението започна с врязване на кола бомба от атентатор самоубиец във входа на хотел "Дая", който е посещаван често от политици. След това в сградата нахлуха четирима въоръжени нападатели. Когато на място пристигнаха представители на силите за сигурност и журналисти, пред хотела бе детониран още един автомобил.

Полицията ликвидира четиримата нападатели, нахлули в хотела, и обяви за приключване на операцията по обезопасяването на сградата. Убити бяха четирима представители на силите за сигурност и 11 цивилни.

Най-малко четирима журналисти са ранени, предаде АФП. Сред тях е фоторепортер на агенцията, който е пострадал леко. Около 20 сомалийски депутати бяха в хотела, но никой от тях не е пострадал.

"Аш Шабаб" пое отговорност за атаката, съобщи близкото до ислямистката групировка радио "Андалус". Свързаните с терористичната мрежа "Ал Кайда" екстремисти и преди нападаха хотели в Сомалия.

До 2011 г. "Аш Шабаб" контролираше сомалийската столица и голяма част от страната. През последните две години силите на Африканския съюз и сомалийската армия успяха да прогонят ислямистите от техни ключови градски бастиони. Аш Шабаб обаче продължава да е активна от бази в селски райони, припомня БТА.

Последвайте канала на

БТА
1577 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини