Европейският пациентски форум стартира кампания за Универсално здравно покритие за всички до 2030 г.

  • 25 януари 2017 15:22

  • 5699
  • 0
Европейският пациентски форум стартира кампания за Универсално здравно покритие за всички до 2030 г.
©

Европейският пациентски форум (ЕПФ) стартира мащабна кампания за универсален достъп до здравеопазване, съобщиха от Националната пациентска организация.

Универсалният достъп е дългосрочен приоритет на ЕПФ и неговите членове и целта е да се намери подход, който е ефективен за всички граждани и пациенти. Тревожните цифри от последния доклад "Здравето накратко" на Европейската комисия и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) показват, че разходите за здравеопазване на значителна част от пациентите не се покриват редовно.

Кампанията ще използва постигнатия политически напредък на ниво ЕС, като се основава на Целите за устойчиво развитие на ООН, призоваващи за Универсално здравно покритие за всички до 2030 г.

"Време е за съществени мерки, подобряващи ситуацията на пациентите в Европа. Призоваваме страните членки на ЕС да работят заедно за постигане на действително достъпни здравни и социални услуги", заяви Марко Греко, председател на ЕПФ, цитиран от БТА.

Основата на кампанията обхваща пет сфери на действие, които ще предизвикат разсъждения и ще насърчат изработването на мерки, постигащи Универсално здравно покритие за всички до 2030 г. Те включват: осигуряване на качество в предоставянето на грижи в целия ЕС, ангажимент към устойчиви инвестиции в здравеопазването, насърчаване на достъпността на продуктите и услугите за здравеопазване, осигуряване на достъп до холистична гама от здравни и социални услуги, елиминиране на дискриминацията, с която пациентите се сблъскват в здравеопазването.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5699 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини