Как ще изглежда животът ни през 2022 г. според IBM?

  • 24 януари 2017 12:02

  • 5994
  • 0
Как ще изглежда животът ни през 2022 г. според IBM?
© Getty Images

Технологичният гигант IBM е известен с дръзките си предсказания за бъдещето.

Компанията обяви последния си списък „5 в 5“, като изтъква пет иновации, които според нея ще имат най-голямо влияние върху живота ни в идните пет години, пише Science Alert.

Според компанията само след няколко години ще видим огромно развитие на изкуствения интелект, ултрамощните телескопи, смарт сензорите и медицинските устройства с ползи от здравеопазването до околната среда и разбирането на Земята и Вселената.

Всички тези предсказания са базирани на технологиите и развитието на науката, които се случват в момента. Няма друг начин да разберем какво може да се появи в идните пет години. Но вижте прогнозите за близкото бъдеще и може да поискате да ги проверите отново през 2022 г., за да разберете дали учените са били прави.

1. Благодарение на изкуствения интелект речта ни ще бъде прозорец на менталното ни здраве

Можете да разберете много неща за даден човек от начина, по който говори – дали е отегчен, прритеснен, разсеян или нещастен. Ние сме еволюирали като хора, за да разбираме тези подсказки, но бързото развитие на възможностите на компютрите за обработване на данни означава, че анализът на речта е на път да стане още по-прецизен.

IBM прогнозира, че след пет години „това, което казваме и пишем, ще бъде използвано като индикатор за менталното ни здраве и физическото ни благосъстояние“. Например ментални проблеми и заболявания, като Паркинсон, могат да бъдат забелязани по-рано с приложение за мобилен телефон благодарение на изчисленията на изкуствен интелект в облак. Колкото по-рано бъдат открити симптомите, толкова по-големи са шансовете да бъдат излекувани.

Може да изглежда невероятно да свързваме речта със симптоми на заболявания, но вече се появяват подобни експериментални системи. Миналата година екип от университета в Южна Калифорния създаде програма, която може да засича вариации от нормален говор и да открива признаци на депресия.

Прочети повече ТУК.

Последвайте канала на

Novini.bg
5994 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини