Вижте последните данни от разследването за катастрофата в Хитрино

  • 24 януари 2017 08:26

  • 8449
  • 1
Вижте последните данни от разследването за катастрофата в Хитрино
©

При Хитрино категорично можем да отхвърлим версията за умишлен взрив или терористичен акт.

Това каза пред камерите на БНТ Евгени Диков, директор на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор. Извършени са 35 експертизи. Чакаме още една комплексна техническа експертиза. Високата скорост беше установена още на четвъртия ден. Скоростта е била 80 км/ч. Един километър преди гарата е имало табела за ограничаване на скоростта до 40 км/ч. На първо място в разследването е човешката грешка. Взети са доказателства и от цистерните. Водещият локомотив е докаран в София и се изследва. Засега водещата версия в разследването е човешката грешка и високата скорост, повтори Диков.

В Хитрино няма задействане на екстремната спирачка. От всичките 26 цистерни има само една, която е била дефектна. Тя е била празна, карана е за ремонт и не е причина за катастрофата. В момента се правят експертизи на талигите и колоосите. Към този момент нямам информация да е имало някакъв проблем в подвижния състав. Иззели сме документите от "Нефтохим", за това колко са били напълнени цистерните. Композицията не е била претоварена, разкри Диков.

Иззети са всички документи от фирмата работодател, която е собственик и на композицията. Нямаме информация да не са спазени правилата за работа. Влакът тръгва от Бургас с известно закъснение. Мисля, че беше около 10 минути и успяват да наваксат това закъснение. Те са били длъжни да се съобразят със сигнализацията за скоростта. Локомотивите на композицията са нови и в тях има система за сигурност. Машинистите натискат един бутон през 30 секунди, за да покажат, че са в кондиция и управляват композицията. Ако то не се случи за минута и половина, компютърът автоматично включва аварийната спирачка. Такова нещо не се е случило, което означава, че машинистите не са заспали или изпаднали в безсъзнание примерно. Проверяваме всички версии, без тази за умишлен взрив и тероризъм. Всички други версии са актуални, което означава, че може да има още обвинения, допълни той.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
8449 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
гост

2017.01.25 | 23:56

1
Както винаги всичко рано или късно ще се потули-това е съдебната система в България. Върхушката е недосегаема.

Добави коментар

Водещи новини