Франсоа Фийон: Европа да повиши отбранителния си потенциал чрез обединяване на усилията

  • 23 януари 2017 09:22

  • 1341
  • 0
Франсоа Фийон: Европа да повиши отбранителния си потенциал чрез обединяване на усилията
© gettyimages (архив)

Консервативният кандидат за президент на Франция Франсоа Фийон прикани Европа да повиши отбранителния си потенциал чрез обединяване на финансирането на операциите в чужбина. В интервю за вестниците "Монд" и "Франкфуртер алгемайне цайтунг", той казва, че НАТО не е остаряла, както твърди Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, но тази организация трябва да увеличи и разшири своя потенциал, предаде Ройтерс.

"Аз не призовавам за интегриран европейски отбранителен потенциал, а за европейски отбранителен съюз", казва той в интервюто, дадено в навечерието на посещението му в Берлин за среща с канцлера Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се. "Ние трябва да съберем в едно нашите средства, да изградим европейска отбранителна промишленост и да създадем фонд за тази цел и за финансирането на операциите в чужбина"". Фийон обаче подчерта, че разходите за отбрана не трябва да бъдат в разрез с правилата на ЕС за бюджетния дефицит.

Освен с Меркел в Берлин Фийон ще се срещне с германските министри на финансите и на отбраната (Волфганг Шойбле и Урсула фон дер Лайен), за да обсъди вижданията си за развитието на Европа. Според анкетите Фийон е фаворит за спечелването на президентските избор и във Франция на 7 май, но преднината му пред крайнодясната Марин льо Пен и независимия центрист Еманюел Макрон намалява.

В миналото Франсоа Фийон се е изказвал одобрително за руския президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 и сега в интервюто казва, че подобряването на отношенията между ЕС и Русия, при положение, че тя изпълни ангажиментите си по Минските споразумения за Украйна, ще отворят врата за "ново икономическо партньорство", отбелязва Ройтерс.

Според ТАСС в изявленията си за френския и германския вестник Фийон е окачествил като безотговорни онези, които са настоявали за приемането на Украйна и Грузия в НАТО. В интервюто той изразил недоумение защо е трябвало да се разгръща противоракетна отбрана край границите на Русия и констатирал, че на Запад мнозина не разбират, че руското присъствие в Сирия е с цел унищожаване на "Ислямска държава".

Последвайте канала на

БТА
1341 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини