Бившият президент на Гамбия отиде в изгнание

  • 22 януари 2017 08:31

  • 2835
  • 0
Бившият президент на Гамбия отиде в изгнание
© gettyimages

Бившият президент на Гамбия Яя Джаме отиде в изгнание в Екваториална Гвинея. Под натиск на страните от Западна Африка Джаме се оттегли от власт и призна изборното си поражение през декември от Адама Бароу, предаде агенция Ройтерс, като се позова на посредници в кризата.

Отпътуването на Джаме слага край на напрежението, след като хиляди войници от Сенегал и Нигерия нахлуха в Гамбия в четвъртък. Това отваря пътя и за завръщането на избрания президент Адама Бароу, който положи клетва в посолството на Гамбия в Сенегал в четвъртък. Яя Джаме пое властта след преврат през 1994 г. Срещу неговото правителство се отправят обвинения в мъчения и убийства на опоненти.

След като новината за отпътуването на Джаме от Банджул се разпространи, нямаше големи празненства, на някои хора казаха, че чувстват облекчение след годините на страх, отбелязва Ройтерс. Инициативата за принуждаване на Джаме да се оттегли от властта вероятно ще бъде възприета като успех за африканската дипломация и може да създаде прецедент в регион, в който защитниците на демокрацията от десетилетия настояват за честни избори и край на авторитарните режими, посочва агенцията.

Силите за сигурност на Джаме не оказаха съпротива на войниците от Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС). Около 4000 войници все още се намират в Гамбия и някои ще останат, за да обезпечават сигурността. Яя Джаме бе придружен до самолета от президента на Гвинея Алфа Конде, който посредничи за разрешаване на кризата.

Атлантическите плажове на Гамбия я превръщат в туристическа дестинация за европейците. Туризмът, производството на фъстъци и изпращането на суми от чужбина са ключови за икономиката на Гамбия с население от 1,8 милиона души. Икономиката на Гамбия се очаква да нарасне с 4,5 процента през 2017 г. след свиване от 4 процента миналата година, сочат данни на Световната банка.

Последвайте канала на

БТА
2835 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини