2-ма обвиняеми за трагедията в Горни Лом бяха оневинени

  • 21 януари 2017 20:31

  • 14471
  • 1
2-ма обвиняеми за трагедията в Горни Лом бяха оневинени
© Булфото (архив)

Прокурорът сне отговорността срещу двама от обвиняемите по наказателното дело за експлозията в завод „Миджур“ в село Горни Лом - Илияна Бахчеванова и Божидар Василев, пише в. 24 часа.

Според магистрата от тях като държавни служители може да се търси само административна отговорност. Ще се търси вината за трагедията, при която на 1 октомври 2014 г. загинаха 15 души и бяха ранени две жени, само от собственика Валери Митков и Палма Иванова. Решението може да се обжалва в 7-дневен срок пред Апелативния съд в Монтана. Заседанието се гледа при закрити врата заради държавна тайна, но близките на пострадалите бяха допуснати.

Предявените от тях искания за обезщетения от 200 000 лева се отлагат и пренасочват към граждански съд. Майка, загубила сина си, и нейната сестра от Чипровци искат обезщетение конкретно от Палма Иванова, началник охрана на труда в барутната фабрика и от собственика Валери Митков, а останалите почернени роднини солидарно и от четиримата обвиняеми. Съпругата на изпепеления заедно с другите жертви Валери Цокин от Монтана е предявила иск от името на сина им. Снахата на Валери Митков, който загуби сина си, е подала молба, че се отказва от компенсация. Общо 43-има са близките на загиналите. Трима от тях са обявени за общодържавно издирване поради неизвестен адрес.

Александър Кашъмов от програма „ Достъп до обществена информация“ ще обжалва отказа за обезщетение на бащата на загиналия на 26 години Михаил от село Горни Лом Димитър Димитров. Всички близки на изпепелените при мощния взрив следва да подадат нови искове. В предишното проведено съдебно заседание по наказателното дело в Окръжния съд-Видин бяха изслушани по реда на съдебното следствие подсъдимите и техните защитници. Единият от подсъдимите не даде съгласие делото да се гледа по реда на съкратено съдебно следствие, поради което тази процедура е изчерпана.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
14471 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
гост

2017.01.24 | 13:01

1
Всичко със времето си. Делото се проточва и като мине давност са оневинени. В България да има осъден така наречен бизнесмен. Навсякъде перат пари и тези които ги дават оправят нещата.

Добави коментар

Водещи новини