Папата порица комерсиализирането на Коледа

  • 25 декември 2011 10:57

  • 809
  • 0
Папата порица комерсиализирането на Коледа
©

По време на тържествена литургия папа Бенедикт XVI възвести Рождество Христово за всички католици по света, предадоха Ройтерс и АП.

Бенедикт XVI порица консуматорското общество. "Нека се откажем от нашето съсредоточаване върху материалното, върху онова, което може да бъде измерено и хванато. Нека позволим да бъдем устроени просто от Господ, който се разкрива пред простотата на сърцето", призова той. Главата на Римокатолическата църква отправи още апел за прекратяване на насилието и допълни "потисниците да хвърлят своите пръчки" и всички да станат миротворци.

За седми път папата отслужва Рождественска литургия в базиликата "Свети Петър" във Ватикана. Тази вечер той порица комерсиализирането на Коледа и призова човечеството да погледне през повърхностния блясък и да преоткрие един от най-светлите християнски празници.

"Нека помолим Бог да ни помогне да видим през повърхностния блясък на този празничен период и да открием зад него детето в конюшнята във Витлеем, за да намерим истинската радост и истинската светлина", призова папата събралите се в базиликата около 10 хиляди вярващи и милионите, които гледаха литургията по телевизията.

Облечен в златни и бели одежди, той се обърна към събралото се множество с апел да види символа на мира и смирението в историята за безпомощния Божи син, роден в бедност в ясла.



"Господ се появи като дете. В този облик той се изправя срещу всичкото насилие и носи послание за мир", припомни папата. В същото време той изрази съжаление, че "в този час светът непрекъснато е заплашван от насилие на толкова много места и по толкова различни начини".

Светият отец прикани тези, които посрещат Коледа в спокойна обстановка, да си спомнят за онези, които нямат този късмет. "И нека се помолим специално в този час за всички онези, които трябва да празнуват Коледа в бедност, страдания, като имигранти, да ги освети лъч на Божията добрина, да бъдат докоснати те - и ние - от добрината, която Бог избра да донесе на света чрез раждането на неговия син в ясла", призова той.

Днес папа Бенедикт XVI ще отправи традиционното си коледно послание "Урби ет Орби" ("Към Града и към Света").

Последвайте канала на

Валери Зайцев
809 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини