Криза за гвардейци

  • 21 януари 2017 06:48

  • 20571
  • 7
Криза за гвардейци
© Булфото

Недостигът в редиците на един от символите на държавността – гвардейската ни част, става все по-остър. Всяко трето място за войнишки длъжности вече е вакантно, като окомплектоването е едва на 68%.

Това съобщи пред „Монитор“ новият командир на представителните ни военни бригаден генерал Илко Йорданов, който зае поста през декември. Липсата на достатъчно кадри изправя ръководството на гвардейците пред затруднения, като надеждите за попълване са малки предвид тенденцията за отлив на мераклии при последните конкурси. Ако през 2014 г. за едно обявено място са се явявали по трима кандидати то след това тенденцията се обърнала – на един кандидат се падат по две свободни позиции. В резултат за последните 2 години са попълнени едва половината от овакантените за периода места.

Военната служба като цяло става все по-непривлекателна, проблеми с попълването на местата изпитват всички структури на родната армия. За това допринесе и промяната в условията за пенсиониране през миналата година, като бе въведена и възраст за излизане в заслужена почивка. Наред с това през последните две години частният сектор се посъживи и младите момчета успяват да си намерят там по-добре платена работа.

Военната служба като цяло става все по-непривлекателна, проблеми с попълването на местата изпитват всички структури на родната армия. За това допринесе и промяната в условията за пенсиониране през миналата година, като бе въведена и възраст за излизане в заслужена почивка. Наред с това през последните две години частният сектор се посъживи и младите момчета успяват да си намерят там по-добре платена работа.

Гладът за гвардейци доведе през миналата година дори до промяна в критериите за подбор, като бе разширена ръстовата граница. Преди ограничението беше представителните ни военни да са високи между 178 и 182 см, тоест допустима едва 4 см разлика, докато новите правила я увеличиха на 10 см - между 175 и 185 см. Това обаче не е помогнало за увеличаване на броя на мераклиите да надянат гвардейска униформа.

„Нарастващият некомплект определено води до повишаване на броя на дежурствата, които дават отделните военнослужещи“, уточни ген. Йорданов. Това изисквало допълнително натоварване на личния състав, който по правило е длъжен да е на разположение по всяко време на денонощието. Нормалната продължителност на служебното време на гвардейците иначе е стандартно – 8 часа дневно и 40 часа седмично, но именно заради липсата на достатъчно кадри то се превишава. Вече било почти невъзможно да се осигуряват полагащите се почивки на гвардейците, както и да се изпълнят графиците за полагаем годишен отпуск.

Причината да няма достатъчно мераклии за най-представителната част на армията ни е основно в ниските заплати, признават от ръководството. За новопостъпилите гвардейци възнаграждението е около 840 лв. заедно с парите за звание, за специфични условия на труд и дежурство. Тази сума изправяла младите мъже най вече от провинцията в изключително затруднено положение да се издържат в София.

Над 20 години карабините, с които гвардейците набиват крак при представителните церемонии, не са сменяни. Ползваното оръжие е 7,62 мм самозарядна карабина „Симонов“, която обаче при многократната употреба и набиване на приклада в земята се износва. „От няколко години планираме и се мъчим да направим смяна, като всеки един от предишните командири е залагал да се купят или готови, или да произведем такива карабини в нашите военни заводи, но по една или друга причина не сме успявали и поддържаме това въоръжение“, обясни командирът на Националната гвардейска част бригаден генерал Илко Йорданов. В момента обаче формированието не разполага с налични средства, които да позволят смяната на амортизираните карабини, като надеждата на ръководството е това все пак да се случи в близките две-три години.

Друг голям проблем пред гвардейците са и старите автобуси, с които ги возят до различните мероприятия. Наличните транспортни автомобили са грохнали, постоянно възниквали технически проблеми с тях. Тъй като са стари модели пък, за ремонтирането им липсват необходимите резервни части и в крайна сметка поддръжката им излиза твърде солено. „Единственото, което ни спира да купим нови автобуси, е липсата на финансови средства“, уточни ген. Йорданов. За решаването на проблема ръководството на Националната гвардейска част вече се е обърнало към министъра на отбраната, президента, премиера и дори към кмета на София. Като цяло обаче гвардейците имат добри условия на труд, смятат от формированието. Вече са реновирани сградите на Първи гвардейски батальон, Втори смесен гвардейски батальон и Гвардейския представителен духов оркестър. Изградени са нов строеви плац и игрище за минифутбол.

Заради ниските температури музикалните инструменти на Гвардейския духов оркестър замръзнали при празничната церемония на Йордановден, поради което някои от тоновете прозвучали фалшиво. Този неблагоприятен сценарий можело да се разиграе и на церемонията в неделя пред Паметника на Незнайния воин за официалното встъпване в длъжност на петия демократично избран президент Румен Радев. „Това е единственото, което ни притеснява – как ще минем в тържествения марш предвид изненадите, които може да ни поднесат ниските температури“, обясни командирът на Националната гвардейска част бригаден генерал Илко Йорданов.

Иначе представителните ни военни били напълно готови за церемонията, за чието провеждане са впрегнати общо 293-ма души. Ще бъдат построени 4 представителни блока от всеки вид въоръжени сили, като един ще бъде гвардейски, както и оркестър. В мероприятието ще участва и артилерийска батарея, която по време на химна ще произведе 21 артилерийски залпа. Ангажираните в церемонията гвардейци пък ще получат по 50 лв. допълнителни средства за извънредния труд, който ще положат. Междувременно стана ясно, че полицията въвежда драконовски мерки за сигурност по време на церемонията, която ще се състои в неделя от 11 часа на площад „Свети Александър Невски“. Районът в сърцето на столицата ще бъде напълно отцепен, а служители на НСО ще проверяват хората за опасни предмети. Въвежда се и забрана за използване на дронове в района.

Сухопътните войски обявиха конкурс за попълване на 486 вакантни войнишки длъжности. Позициите са за гарнизоните в Карлово, Казанлък, Пловдив и Стара Загора, като за тях могат да кандидатстват младежи до 28 години, завършили средно или висше образование. Процедурата по подбор идва в отговор на големия брой напуснали, който по данни на командира на Сухопътните войски ген. Андрей Боцев възлиза на над 500 военнослужещи само за първите седем месеца на миналата година.

Мераклиите да попълнят празните места сега имат срок до 6 март да подадат документите си. След това те ще минат през изпити за физическа подготовка, тест за интелигентност и събеседване. Проверката на силовите им качества ще става чрез норматив за лицеви опори, коремни преси и бягане на различни разстояния. Препитването за обща култура пък включва 100 въпроса, като за да се прескочи, трябва да се дадат верни отговори на поне половината от тях в рамките на 60 минути. Както „Монитор“ писа, точно IQ тестът се оказва една от най-високите летви, на която масово отпадат кандидатите.

При подбора бонус точки ще дават и наличието на диплома за завършено висше образование, както и тапията за владеене на английски език. При класирането пък ако двама кандидати имат еднакъв резултат, с едни гърди напред ще бъде този, който е изпълнявал доброволна служба в резерва. Кандидатите ще минават и през проверка на психологическата им пригодност да нарамят оръжие, която ще се прави във ВМА.


 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
20571 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Бай Ганю

2017.03.09 | 21:54

7
Жалка картина! Тунеядците политици разточителстват с народни при,а за тези младежи,които ни представят пред света мизерстват с износените си снаряжения,одежди и бръкмата автобус!Но всъщност,на кой му пука? Нали си лапат паричките?
ПЕТКО

2017.01.24 | 16:46

6
Превърнаха ги на мажоретки на всяка манджа - мюрдия. То не са почетни караули за щяло и нещяло. Преди бяхме 130 човека- участвахме във всички протоколни мероприятия и носихме караул на пост № 1 и стигахме за всичко. Командир на ротата ни беше ст. лейтенант, а сега ги командват некадърници - генерали, полковници и 200 щабни плъхове.

2017.01.21 | 22:34

5
И криза за Българи ще има скоро

2017.01.21 | 22:32

4
но пък за сметка на това криза за КАТаджии няма
BB

2017.01.21 | 22:32

3
ZA BALGARI VECHE IMA KRIZA

2017.01.21 | 22:32

2
Както е тръгнало.скоро ЦИГАНИ ще ни представят пред света!
000

2017.01.21 | 20:16

1
глупости - дойде послушкото радев и почнаха да плачат за пари овените

Добави коментар

Водещи новини