Бивш шотландски премиер: Тереза Мей пали нашата независимост

  • 20 януари 2017 13:45

  • 1963
  • 0
Бивш шотландски премиер: Тереза Мей пали нашата независимост
© gettyimages (архив)

Шотландия ще гласува да стане независима държава до две години заради хардлайнерската позиция, заета от британския премиер Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в за Брекзита, каза днес бившият ръководител на правителството в Единбург Алекс Салмънд, цитиран от Ройтерс.

На референдум през 2014 г. шотландците отхвърлиха независимостта с 55 процента срещу 45, но сегашната шотландска лидерка Никола Стърджън твърди, че шотландците сега с по-голяма вероятност ще гласуват за независимост, след като на референдума през юни с голямо мнозинство подкрепиха оставане в Европейския съюз, докато Обединеното кралство като цяло гласува за напускане.

Стърджън, която е първи премиер на северната автономна част на Обединеното кралство, представи на Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в редица предложения, свързани с позицията на Единбург за отношенията с ЕС, включително варианта Шотландия да запази връзките си с единния пазар на ЕС в рамките на Великобритания.

"Ако правителството в Лондон отхвърли компромисния план на Стърджън, мисля, че е много вероятно да има нов референдум за независимост, каза Салмънд, който оглавяваше стремящото се към независимост автономно правителство по време на референдума през 2014 г.

"Смятам, че в този контекст, в рамките на този двегодишен период, привържениците на независимостта този път ще спечелят", добави той.

Последвайте канала на

БТА
1963 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини