Подписахме меморандум със Сърбия за интерконектор

  • 19 януари 2017 15:48

  • 3662
  • 2
Подписахме меморандум със Сърбия за интерконектор
© Novini.bg

Днес в Министерството на енергетиката бе подписан меморандум за разбирателство по проекта за изграждане на междусистемната газова връзка България – Сърбия, предаде репортер на Novini.bg.

Документът бе подписан от министъра на енергетиката в оставка Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по и от сръбския й колега Александър Антич. Петкова обясни, че този акт показва волята на двете страни за реализирането на проекта и уточни, че интерконекторите България - Сърбия и България - Гърция са ключови проекти. Те са важни за целия регион на Югоизточна Европа. Има осигурено финансиране от 45 млн. евро по ОП "Конкурентноспособност". Надявам се до края на 2020 година интерконектърът да бъде въведен в експлоатация, каза министърът в оставка.

Географски България е предразположена да е естествен път на потоците от газ, както от Изток, така и от Юг. За това е необходимо да изградим инфраструктурата, по която да осигурим доставката на газ от различни източници. Което и правителство да дойде на власт, трябва да работи около диверсификацията на газ. Това означава сигурност на доставките и конкурентни цени, категорична беше Петкова.

Антич от своя страна заяви, че очакват финансиране за този проект през 2018 година. Ще имаме нови източници за доставка на газ от южния газов коридор и предстоящия терминал за втечнен газ в Александруполис, каза още сръбският министър.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3662 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ДОБРО УТРО!

2017.01.28 | 22:03

1
А Борисов уволни Трайков, защото искаше да се построят интерконектори с всичките ни съседни държави!

2017.01.29 | 22:06

2
СТИГА ЛЪГА БЕ РУСОФИЛ ГЛУПАВ, СЪРБИЯ ЩЕ ВЛИЗА В НАТО

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини