Социалистите изостават по популярност от четирима други кандидат-президенти във Франция

  • 19 януари 2017 15:00

  • 1945
  • 0
Социалистите изостават по популярност от четирима други кандидат-президенти във Франция
© gettyimages (архив)

Евентуалният кандидат на Социалистическата партия за президентските избори във Франция изостава много от четиримата си основни съперници, сочат данни от ново социологическо проучване, публикувани във в. "Монд".

Според анкетата на Центъра за политически изследвания Севипоф водачката на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен е фаворит за спечелване на първия тур с резултат между 25 и 26 на сто. Следват консерваторът Франсоа Фийон с 23-25 процента и независимият кандидат Еманюел Макрон с възможен резултат не под 17 и над 20 на сто от гласовете. Четвъртото място заема Жан-Люк Меланшон от Лявата партия, който може да разчита на 14-15 процента.

Тримата водещи претенденти за номинацията на социалистите изостават от Меланшон с от 5 до 7 пункта. Всички тези прогнози варират според това кой ще спечели вътрешните избори в Социалистическата партия и дали центристът Франсоа Байру ще се кандидатира, или не, пише "Монд".

Първият тур от вътрешнопартийните избори на френските социалисти ще се състои в неделя с участието на експремиера Манюел Валс, бившия министър на икономиката Арно Монтбур и ексминистъра на образованието Беноа Амон. На балотажа на 29 януари ще се явят първите двама класирани на първия.

Последвайте канала на

БТА
1945 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини