Станахме основен производител на патешки дроб

  • 19 януари 2017 08:53

  • 6608
  • 3
Станахме основен производител на патешки дроб
© Булфото (Архив)

България остана основен производител на патешки дроб. Затова ще бъдат увеличени изискванията за отглеждането на патици във връзка и с разпространението на птичи грип. Това обяви земеделският министър в оставка Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри.

Тя разказа, че при една от проверките е констатирано, че във ферма живеем по-голям от допустимото брой патици. По думите й това също спомага за разпространението на болестта. За птичия грип е важна превенцията, подчерта Танева. До момента 450 000 птици са поразени от болестта.

"Надяваме се интензитетъТ да намалее и заболяването да се овладее. Последните 3 дни няма констатирани нови огнища. Вчера вечерта обаче открихме положителни проби", коментира пред БНТ Танева.

Снимка БНТ

У нас в понеделник е пристигнал и спешният ветеринарен екип на Европейския съюз, който да се запознае със ситуацията и да направи предписания. Танева увери, че България е взела всички необходими мерки, за да се справим бързо с болестта. Определени са рисковите зони, забранен е ловът и са отпуснати средства за компенсация на фермерите. Обезщетенията трябва да започнат да се изплащат в края на месеца.

"Хората да знаят че няма опасност за тяхното здраве. След термична обработка няма опасност. Щетите са за фермите", успокои Танева.

На въпрос дали птичият грип може да доведе до покачване на цените, земеделският министър обясни:

"Не бих могла да дам подобно мнение. Но броят на засегнатите стопанства според нашите обеми е изключително нисък. Всяка промяна в ценовата конюктура при определн вид продукт, в случая пилешко месо и яйца, е пряко отражение от ценовите колебания или нива на европейския".

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
6608 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.02.07 | 22:38

3
Ние БЯХМЕ ОСНОВНИЯТ ПРОИЗВОДИТЕЛ до преди да дойде декорацията. Последва СРИВ във ввсяка област на производство и износ и чаааак почти след 30 години започваме отново, с патешкия и гъшия дроб. Жалка история и мъка 30 години!
DO TANEVA

2017.01.19 | 19:52

2
I KOE MU E BYRZOTO.OT 19.12 DO DNES TO4NO 1 MESEC.
журналис

2017.01.19 | 17:13

1
\"Това обяви земеделският министър в оставка Теменужка Петкова\" - скъпи колеги-ако Петкова е земеделски министър, коя всъщност е Десислава Танева?

Добави коментар

Водещи новини