Снегът продължава да трупа. Обявен е жълт код за 17 области в страната

  • 19 януари 2017 06:30

  • 111354
  • 1
Снегът продължава да трупа. Обявен е жълт код за 17 области в страната
© Булфото (архив)

През деня валежите ще продължат, като по-значителни ще са в Южна България, главно в Родопите. В крайните югоизточни райони валежът ще е от дъжд, примесен със сняг. В западната половина от страната ще духа до умерен вятър от изток-североизток, а в източната - умерен до силен - от север-североизток, предаде БТА, цитирайки НИМХ-БАН.

Минималните температури ще са между минус 6 и минус 1 градуса, а максималните - между минус 5 и 0 градуса, на места в Югозападна България и по Черноморието - до 3 градуса.

Атмосферното налягане е по-високо от средното за януари и слабо ще се повиши.

Над планините ще бъде облачно, с валежи от сняг, по-значителни в Рило-Родопската област. Ще духа умерен до силен вятър от изток-югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 8 градуса, на 2000 метра - около минус 9 градуса.

Над Черномориeто ще бъде облачно. На много места ще превалява сняг, а в крайните южни райони - предимно дъжд. Ще духа умерен до силен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са 0-3 градуса. Температурата на морската вода е 2-4 градуса. Вълнението на морето ще е около 4 бала.

Жълт код за нови снеговалежи, поледици и вятър е обявен за 17 области в страната.

В областите Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Смолян се очакват нови валежи от сняг, снежната покривка ще се увеличи с около 10 см. Значителни ще са валежите от сняг в планинските райони, като там снежната покривка ще се увеличи с около 20 см, на места и повече

В областите Кърджали, Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Търговище, Разград и Русе ще духа умерен до силен вятър от север-североизток. Ще вали сняг и ще има условия за снегонавявания.

Предупредителен жълт код е въведен и за водите на Черно море. По крайбрежието ще духа северен вятър със скорост 12-17 м/с (6-7 бала по Бофорт) и пориви 18-20 м/с (8 бала по Бофорт).

В петък синоптиците обещават, че валежите навсякъде ще спрат, вятърът чувствително ще отслабне, облачността ще се разкъса. В събота ще е почти тихо, сутринта - доста студено.

Последвайте канала на

Десислава Станева
111354 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
FM

2017.01.20 | 17:42

1
Това е Зима, нека трупа сняг. Когато има хубава зима, ще има и хубаво лято. И по важното е че, по-малко ще боледуваме.

Добави коментар

Водещи новини