Как да се пазим от опасните течности за чистачки

  • 18 януари 2017 17:59

  • 2906
  • 1
Как да се пазим от опасните течности за чистачки
©

Токсична течност за чистачки се продава масово в супермаркетите. Това показва проверка на асоциация „Активни потребители“. В проучване, публикувано на сайта на асоциацията се посочват редица пропуски в етикетирането на продуктите на някои български производители. Става въпрос за следните марки: Торнадо на „Авангардекс“,  Motox на „Ароматик“ и Севан на „Севан С.В“.

Метанолът е опасен за здравето дори и при вдишване на изпаренията на течностите за чистачки, като особено уязвими са децата. Концентрираното съдържание на метанол в състава на течностите за чистачки е смъртоносно при директна консумация. За това са и надписите върху продуктите. Не трябва обаче да се подценява и рискът от натравяне при впръскване на течността по предния прозорец, когато изпаренията навлизат в купето. Вредният метанол може да попадне в организма през кожата при допир или при вдишване. Именно това е причината след дълъг път да се чувствате неразположени, отпаднали и дискомфортно. При честа употреба на метанолова течност за чистачки се наблюдава главоболие, световъртеж, гадене и повръщане, губене на зрение, увреждане на централната нервна система, стига се и до смърт.

Като потребители трябва да бъдем по-внимателни при покупка и да четем внимателно етикетите и най-вече да избягваме продуктите с метанол. Очаква се забраната на метанола в продукти за масова употреба да бъде окончателно приета на ниво ЕС през 2017 г. и да започне да се прилага в началото на 2018 г. Предоставеният близо едногодишен срок между приемането на европейската забрана и нейното прилагане се обуславя преди всички от практически съображения, свързани с необходимия период от време за изтеглянето на опасните продукти с метанол от пазара на ЕС и различните държави – членки.

Проучването на пазара сочи, че подобни течности за чистачки (със съдържание на метанол) вече не се предлагат в най-големите вериги бензиностанции (Лукойл, Shell, OMV, Петрол, Gazprom, Rompetrol, Eko Petroleum). Те са заместени от безопасни за човешкото здраве продукти на базата на етанол/етилов спирт, който е със земеделски произход. Етанолът, макар и малко по-скъп като продукт е адекватен заместител на метанола в продукти за размразяване поради ниската му температура на замръзване. Това е посочено и в доклада на Европейската агенция по химикали, с който се предлага ограничаването на метаноловите продукти. Етанолът, за разлика от метанола, не е токсичен и не причинява увреждане на органите. Единственото му опасно свойство е, че също е силно запалим, поради което единствената предупредителна пиктограма за опасност, която трябва да фигурира върху етаноловите течности за чистачки е пламъкът.

Последвайте канала на

Novini.bg
2906 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.01.19 | 07:15

1
бля,бля , опасно друг път , просто искат да наместят ;производител ; от родата та му разчистват терена

Добави коментар

Водещи новини