Петкова: Започват проверки на ЕРП-та за сметките за ток

  • 18 януари 2017 12:39

  • 8524
  • 2
Петкова: Започват проверки на ЕРП-та за сметките за ток
© Булфото (архив)

Министърът на енергетиката в оставка Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по съобщи след заседанието на Министерски съвет, че Министерството и КЕВР започват от днес проверки в трите електроразпределителните дружества във връзка с рекордното потребление на ток през последните месец и половина - два и сметките, които потребителите трябва да платят с оглед повишената консумация на електроенергия в студените дни.

Ще се поверяват сметки на битови потребители на база оценка на риска, за да се види дали електроразпределителните предприятия са ги определили правилно, каза министърът. Ще се проверят и техническите съоръжения на територията на тези дружество. Министър Петкова съобщи, че вчера е разговаряла с ръководството на трите дружества за това как да се действа в ситуацията с оглед по-високите сметки, които по думите й неизбежно ще бъдат платени от потребителите. Министърът е получила уверения от ръководствата на трите дружества, че ще дадат възможност на битовите потребители да разсрочат сметките си. Ще бъде дадена възможност за реакция при всеки сигнал и съмнение по отношение на достоверността и правилното определяне на дължимата сметка от потребителите.

Министър Петкова в отговор на въпрос каза, че не се съмнява в това как ще изглеждат сметките, защото електроразпределителните предприятия са под постоянен контрол. Нямам съмнения, но всички ние трябва да бъдем сигурни в това, което българските потребители ще платят, затова Министерството и КЕВР ще се възползват от своите законови правомощия, за да направят проверките, допълни Петкова.

Тя уточни, че това как ще бъде направено разсрочването на сметките на хората, които желаят това, е въпрос на политика на електроразпределителните предприятия и допълни, че става дума за декемврийските и януарските сметки. Като цяло, по думите на министъра, към настоящия момент ръстът на потреблението на битовите потребители е бил над 12 на сто спрямо предходната година.

В отговор на въпрос министърът информира, че във ведомството е постъпила информация от EVN и ЕНЕРГО-ПРО, че заради неблагоприятните метеорологични условия достъпът до електромерите на съответните потребители за отчитане е бил затруднен. По нормативен ред ясно е установен срокът, в който трябва да стане отчитането, разчитаме и на КЕВР да бъде проконтролиран този процес, защото той е пряко свързан с лиценза на съответните дружества, коментира министър Петкова. В отговор на въпрос министърът каза, че до една седмица се очакват резултати от проверките.

Последвайте канала на

БТА
8524 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ЧЕРВЕНА БОЙКА!

2017.01.18 | 13:34

2
Тая пък във воден мензис!
Бай Шиле

2017.01.18 | 13:33

1
Пак ще ви замерят с камъни ваща мама гейрберастка дайба

Добави коментар

Водещи новини