Одобриха промени в Закона за железопътния транспорт

  • 18 януари 2017 12:16

  • 1324
  • 0
Одобриха промени в Закона за железопътния транспорт
©

Правителството одобри проект на закон за изменение и допълнение на Закона за железопътния транспорт. Предлаганите промени целят да се прецизират разпоредби и да се отстранят несъответствия между националното законодателство и правото на ЕС, като по този начин ще се прекрати започнатата от Европейската комисия процедура за нарушение.

Разпределят се отговорностите за безопасността между различните заинтересовани страни от железопътния сектор, като те няма да се припокриват или да си противоречат една с друга. Националните органи по безопасността имат задължения да упражняват надзор върху безопасността на железопътния транспорт и непрекъснато да контролират, да налагат и развиват регулаторна рамка за безопасност.

Разследващите органи ще разследват тежки произшествия с цел тяхното предотвратяване. Отговорност по разследването на произшествия, инциденти и ситуации, близки до инциденти, имат участниците в произшествието/инцидента жп предприятия и управителят на инфраструктурата.

Разследванията на произшествията, инцидентите и ситуациите, близки до инциденти, се предвижда да отпаднат като задължение на Националния орган по безопасността и да се извършват от управителя на железопътната инфраструктура и от железопътните предприятия. Предложените промени са обосновани от разпоредбите на Приложение III, т. 2, буква з от Директива 2004/49/ЕО, която изисква наличието на процедури за разследвания на произшествия и инциденти като част от системата за управление на безопасността им.

Предвидена е и възможността да се налагат санкции към жп предприятията и управителя на инфраструктурата при неизпълнение на задълженията при разследване.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
1324 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини