Плевнелиев: Необходими са спешни действия за повече справедливост в България (видео+снимки)

  • 18 януари 2017 11:10

  • 8956
  • 45
Плевнелиев: Необходими са спешни действия за повече справедливост в България (видео+снимки)
© Булфото

Един безспорно много труден, но успешен мандат приключи. Мандатът ни премина при изключително силни международни кризи и граждански протести. Това каза на заключителна пресконференция президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

Особено критични бяха 2013-а и 2014 г. Само за две години се смениха пет правителства и три парламента. В този труден момент президентската институция бе гарант за стабилност, за да се запази гражданският мир и да се гарантира успешен преход. Посочих ясно, че президентската институция не е институция на силната ръка, а на баланса, заяви държавният глава.

По време на служебните правителства създадохме изборен борд и обществени съвети. Активното гражданско общество бе незаменим съветник при вземането на решения. Въведохме пряката демокрация в страната – горд съм да бъда първият държавен глава, инициирал референдум. Много пъти апелирах гласът на народа да бъде чут, а не купен и се радвам, че това се случи по време на моя мандат, подчерта Плевнелиев.

Апелирах безцелното политическо противопоставяне да остане сред научените уроци на прехода. Не беше така в миналото, когато всяко правителство оспорваше приоритетите на предишните. Днес икономиката е в подем, безработицата намалява, няма бюджетен дефицит, пенсионният модел е усъвършенстван. Днес България се ползва с доверието на пазарите, има исторически ниски лихви върху държавния дълг, рекордно ниски са и лихвите за гражданите, посочи Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

Днес голямата тема е за справедливостта. Всички ние сме длъжници на народа. Всички ние носим своята отговорност за ниското доверие на гражданите в съда, прокуратурата, в институциите. Трябват решения и резултати. Необходими са спешни действия за повече справедливост в България, подчерта той.

В международен аспект водих последователна и категорична политика за активно и достойно членство на България в ЕС и НАТО. Като убеден европеец още от началото казах ясно - ЕС за мен не е външна политика, а моето семейство. Така и действах през целия мандат - като президент, убеден демократ и европеец, посочи държавният глава. Взех принципна позиция в подкрепа на международния правов ред и срещу незаконното анексиране на Крим от Руската федерация и инициираните от нея поредица замразени конфликти в района. Посочих ясно - това, че съм първият демократично избран български президент, който системно и категорично се противопоставя на руския президент, в никакъв случай не ме прави "ястреб", а ме прави политик и гражданин с позиция, заяви президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното. Той добави, че прави голяма разлика между руския народ и руския президент, между Кремъл и Русия. Плевнелиев каза, че е посочил, че обича Русия, но не одобрява водената от руския президент политика. Водих последователна политика по налагане на равнопоставеността и върховенството на правото във всички аспекти на отношенията ни с Русия. Не пестях критиките си към руския президент за водената от него политика за преразпределяне на сфери на влияние, посочи Плевнелиев.

Бях първият президент, който не назначи нито един агент за посланик. Водещ приоритет бе и съхраняването на релиогиозната толерантност. Бях домакин на традиционната религиозна ифтар, на която присъстват представители на всички религиозни общности. Надявам се президентът Радев да продължи тази традиция, отбеляза държавният глава.

През тези 5 г. бяхме свидетели на рекорден брой конфликти и терористични актове, включително и атентат на наша територия. Аз съм убеден – сигурността на България е гарантирана само в НАТО. Гордея се, че успяхме да постигнем нов план за развитие на въоръжените сили и увеличаване на средствата за отбрана, посочи Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

Не членувам в политическа партия – останах независим, но лоялен – лоялен на това България да премине през трудностите. Народът ще си каже тежката дума, но мисля, че се справихме добре. Надявам се идващите след нас да надградят постигнатото, а не да развалят, каза Плевнелиев.

Аз не обещах всичко, както обикновено правят политиците преди избори, но изпълних всичко, което обещах. Основен принцип беше да посочим проблемите, да даваме решения, а не да мълча. Много политиците замитат проблемите, снишават се, но това не работи за доверие, заяви той.

Основен принцип беше да посочим проблемите, да даваме решения, а не да се мълчи. Много политици замитат проблемите, снишават се, но това не работи за доверие. Президентската институция остана център на стабилност и гарант за приемственост. Бях президент, но и кризисен мениджър. Чувствах се на точното място, каза държавният глава.

Отказах да се кандидатирам за втори мандат публично с ясни аргументи. В края на моя мандат България стои добре на фона на рекордния брой кризи. Гордея се със свършеното, надявам се да бъде съхранено и надградено, посочи Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

Ще продължа да служа на народа си и занапред. Не се боря за власт, не се връщам към политическите партии, няма да правя политическа партия. Ще бъда ментор и партньор, ще работя с политическите партии, с българските и международни компании. Ще продължа да допринасям за силния глас на България в Европа и света. Ще продължа да допринасям за сбъдването на българската мечта. Ще бъда готов да отида на барикадата, ако бъде направен опит за отклоняване на България от европейския и евроатлантическия й път, заяви президентът.

Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното предупреди за рискове пред страната в следващите месеци. Сред тях държавният глава посочи риска от отнемане на българското председателство на ЕС. Това ще бъде национален срам, но може да се случи, ако България работи за разделение в ЕС, каза Плевнелиев. Според президента има риск от непризнаване на изборните резултати, ако има съмнение в интегритета и независимостта на служебното правителство и организацията, която то ще създаде за изборите. Има риск от нова миграционна вълна, като дотук страната се е справяла добре. Има риск и от геополитически провал, ако се промени курсът на активното членство на България в ЕС и НАТО и страната се превърне в периферия на ЕС, посочи още Плевнелиев.

Ще дам пълната си подкрепа на президента Радев. Ще ми се и той да стъпи на принципа на приемствеността, който приляга на президентската институция, каза още Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
8956 45

Свързани новини

Коментари 45

Добави коментар
дуци

2017.01.19 | 23:59

45
отиде си поредното недоразумение и излагация за БЪЛГАРИЯ и НАРОДА

2017.01.19 | 14:47

44
И нито една стъпка в социалната свера за 5 г.
Браво Беновска

2017.01.19 | 14:47

43
по Плевнелиев не с ябълки а миризлива трушия трябваше да го замерят, това чучело което търпяхме 5 години.

2017.01.19 | 14:46

42
педала плевню веднага в затвора да го шибат

2017.01.19 | 10:45

41
Benovska pokaza rolyata na jurnalista

2017.01.19 | 10:42

40
ДОСТОЕН ПАТРИОТ!

2017.01.18 | 22:43

30
БЕНОВСКА, ПРАВ СИ!
AБE

2017.01.19 | 10:42

39
Докога ще ни занимавате с този смърф? Стига вече! Искам да забравя това недоразумение...
БЕЗПЛАТЕН СОРОСОИД

2017.01.19 | 10:42

38
Продажни са московските мекерета! В матушката им вече се тровят с БОЯРШЧИК...

2017.01.19 | 10:42

37
ДОСТОЕН ПАТРИОТ!
Най-сетне

2017.01.19 | 10:42

35
Радвам се че Плевневлиев си отива това беше най-голямата гавра на Бойко с народа като го навря там за където не става!!!

2017.01.19 | 10:42

36
а сега е ред на бойко в затвора веднага

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини