Руска медия: Кишинев загърбва ЕС?

  • 18 януари 2017 08:57

  • 3475
  • 4
Руска медия: Кишинев загърбва ЕС?
© gettyimages (архив)

Кишинев е готов да се откаже от асоциирането с Европейския  съюз и да развива сътрудничество с Евразийския икономически съюз. Москва може да увеличи вноса от Молдова и да реши проблемите с имигрантите. Така резюмира руският в. "РБК" резултатите от посещението на новия молдовски президент Игор Додон в столицата на Русия.

Преговорите му с руския лидер Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 според вестника са приключили с "външнополитическа победа на Москва". Това бяха първите двустранни преговори на президентско равнище от 2009 г. Кризата в междудържавните отношения започна, когато в молдовския парламент се формира през 2009 г. управляваща проевропейска коалиция. Наред с Грузия и Украйна Молдова бе в авангарда на сближаването с ЕС. През кризисния период (2012-2016 г.) неин президент бе Николае Тимофти, обвинявал Русия, че използва своето влияние, за да спъва сближаването на страната с ЕС, и че подкрепя сепаратизма в Молдова.

Предизборната кампания на социалиста Додон мина под лозунги за сближаване с Русия, а след като спечели, той заяви, че първото му посещение в чужбина ще е в Москва, а не в Брюксел като на предшественика му. Молдова се стреми да развива стратегически отношения с Русия, заяви Додон на преговорите. Позицията му не съвпадна с мнението на Москва само що се отнася до признаването на Крим за руска територия.

Визитата на Додон е успешна в емоционалната си част; позициите му съвпадат с линията на Русия и с позицията на неговите избиратели, коментира Владимир Жарихин от Института за страните от ОНД. Успехът на усилията, насочени към пробив в икономическите връзки, зависи до голяма степен не от президента, а от правителството в Молдова, допълва експертът пред "РБК".

В момента едва ли може да се говори за рестартиране на отношенията, заявява лидерът на молдовската Либерал-демократическа партия Виорел Чиботару. Обещанията на Додон не отговарят на реалността, в която съществува страната, а и не бива да се забравя, че днес тече рестартиране в ЕС и САЩ, което ще повлияе върху Русия и Молдова, посочва той.

В. "Росийская газета" припомня, че от 2012 г. стокообменът между Русия и Молдова се развиваше според договора за зона за свободна търговия в рамките на Организацията на независимите държави (ОНД). През юни 2014 г. обаче Молдова подписа, после ратифицира споразумение за асоцииране и влизане в зона за свободна търговия с ЕС. От септември 2014 г. с цел да защити руския пазар от реекспорта от трети страни Москва въведе вносни мита върху ред молдовски стоки.

През 2015 г. взаимният стокообмен достигна 1,22 милиарда долара, а през деветте месеца на 2016 г. намаля почти с 14 на сто в сравнение с аналогичния период от предходната година и бе едва 788 милиона долара. Молдовците изгубиха позициите си на руския пазар, без да придобият нови, цитира изданието оценка на Путин. "Не сме против Молдова да развива отношенията с партньорите си, включително в Европа, но бихме искали съвместната дейност да протича в съгласуван режим", каза руският президент. Русия осигурява на Молдова стабилни доставки на петрол и газ. След преговорите двамата лидери отново възложиха на експерти да подготвят предложения в тази сфера, добавя всекидневникът. Кишинев е загрижен и по въпроса с молдовските гурбетчии в Русия - 500 000 души. "Нямаме проблеми с хората, дошли от Молдова, за да работят", каза Путин. Подробно ще се проучва обаче въпросът с онези, на които е забранено влизането в Русия.

Като важна тема руският официоз откроява и Приднестровието. Очерталият се през 2016 г. напредък ще спомага за решаване на конфликта, заяви Путин. "Трябва да се търси уреждане въз основа на нормите от международното право", подчерта той. "Компромис трябва да бъде намерен, като се вземат предвид интересите на всички жители на тази територия", убеден е руският лидер. "Много се надявам, че с активното участие на нашите стратегически партньори от Русия ще напреднем към решаване на проблемите, с които се сблъскват гражданите ни от двете страни на Днестър. Взехме си поуки, анализирахме грешките. И няма да ги повторим повече", увери Додон.

След като стана президент, Додон побърза да свали от своята резиденция знамето на ЕС, а програмата на московската му визита от 16 до 18 януари включва "най-малко дузина срещи с руски политици, бизнесмени, обществени дейци и дори със студенти", пише в. "Московский комсомолец". Запитан от журналисти как вижда Русия уреждането на приднестровския конфликт, Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 препоръча връщане към плана от 2003 г. Той предвиждаше федерализация на Молдова, широка автономия за Приднестровието и Гагаузия, за да могат да блокират нежелани от тях закони, а за Русия - възможност да разполага войски в зоната на конфликта в течение на 20 години, добавя изданието.

В. "Комерсант" се спира върху коментарите на Путин за досието с компромати срещу Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския. Тези коментари Путин направи след срещата с Додон. В коментарите Путин намеси съставителите на доклада с компромати, разпространителите на неверни твърдения за Тръмп, руските проститутки и участничките в конкурсите "Мис Вселена", организирани доскоро от Тръмп. Путин заяви вчера, че онези, които са поръчали доклад с компромати срещу Тръмп и разпространяват неверни информации за него, са по-лоши от проститутки, предадоха световните агенции.

"Трудно ми е да си представя, че Тръмп се е затичал към хотела да се среща с наши момичета с понижена социална отговорност. Макар че те са най-добрите в света, спор няма! Съмнявам се обаче Тръмп да е клъвнал", цитира "Комерсант" шеговития коментар на руския президент по повод информациите за компромати срещу Тръмп, включващи забъркването му с руски проститутки при негово посещение в Москва преди четири години.

Последвайте канала на

БТА
3475 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2017.01.24 | 14:47

4
Явно въпроса е бил поставен точно и ясно от Окупатора : Или сте с нас или ви окупираме като нещастниците от Крим , набързо един скалъпен референдум и ще го духате под миризливия болшевишки ботуш до второ пришествие ! И кишиневските мърши клекнаха !

2017.01.23 | 21:54

2
референдума е сила ..също като педалския референдум на слави чалгаря ..помага на боко ..да духа ..

2017.01.24 | 14:47

3
а за това може да поспорим с Путин ..нашите магистралки и педали са първи в света ..засяга ни на "национална гордост.".
червен пед.ераст

2017.01.23 | 21:54

1
аз пък искам ..пияните блядове .. да ни окупират и .. да им въртя сочни .. свирки за рубли .. мама така ни изгледа .. и така ни възпита .. да лапаме пияни .. болшевишки чурки .

Добави коментар

Водещи новини