Нигерийски изтребител бомбардира по погрешка бежански лагер вместо база на "Боко харам"

  • 17 януари 2017 21:39

  • 34950
  • 2
Нигерийски изтребител бомбардира по погрешка бежански лагер вместо база на "Боко харам"
©

Изтребител на нигерийските ВВС, изпратен на мисия срещу терористичната групировка "Боко харам", днес по погрешка бомбардира бежански лагер, при което загинаха над 100 бежанци и бяха ранени хуманитарни работници, предаде АП, цитирайки високопоставен местен служител на провинция Борно.

Служителят, пожелал анонимност, имал за задача да координира евакуацията на пострадалите. Военният командир ген. Лъки Ирабор потвърди трагичния инцидент, станал в североизточния район Ран край границата с Камерун. Сред ранените има двама войници и нигерийци, работещи за хуманитарната организация "Лекари без граници" и за Международния комитет на Червения кръст, каза той.
Според Франс прес шестима служители на Червения кръст са убити, а други 13 са ранени.

Смята се, че нигерийските военни за първи път признават за такава грешка. Местни селски жители са съобщавали преди за цивилни жертви при почти всекидневните бомбардировки в Североизточна Нигерия - района, където "Боко харам" действа най-активно.

Генерал Ирабор отбеляза, че лично той е наредил мисията на изтребителите въз основа на информация, че бунтовници на "Боко харам" се струпват, като дал и координатите за бомбардировката. Според него е рано да се каже, дали е допусната тактическа грешка. Предстои разследване на трагедията.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
34950 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Крум Усаински-Крупник

2017.02.25 | 19:49

1
Цървули!!!Руснаците им ги дадоха тези Су-30 на маймуняците!!!Те и руснаците са същите "орли"!!!

2017.02.25 | 19:49

2
Чети първо и после пиши глупости, говедо тежко..!

Добави коментар

Водещи новини