Очакваният бюджет на "Българската Коледа" е 2 590 000 лева

  • 17 януари 2017 16:15

  • 944
  • 0
Очакваният бюджет на "Българската Коледа" е 2 590 000 лева
©

Към момента очакваният бюджет на Българската Коледа", кампания 2016/2017 г., е 2 590 000 лева.
Данните бяха съобщени на пресконференция в президентската институция за последната кампания на благотворителната инициатива, както и за изминалите пет години.


Тази година "Българската Коледа" е насочена "В подкрепа на децата с тежки хронични заболявания", припомни прессекретарят на президента Мария Иванова, която посочи, че набраната сума е най-висока за последните пет години. Иванова изтъкна високото доверие в обществото към благотворителната инициатива.

Увеличава се броят на индивидуалните дарители. 2 800 са тези, които чрез банков превод, ПОС-терминали или системата ePay са допринесли тази година за кампанията. 430 са представителите на бизнеса, които са дарили в кампанията 2016/2017 средства, за да подпомогнат децата с тежки хронични заболявания. 95 училища от цялата страна със свои инициативи са помогнали да се събират средства за нуждаещите се деца. Много известни личности също са лица на "Българската Коледа" и активно са помагали през изминалите пет години.

През тази година в дарителската банкова сметка на кампанията до момента има 1 808 000 лева. В полза на кампанията до настоящия момент са изпратени 782 000 кратки съобщения и гласови обаждания, чиято стойност е 1 лев - в дарена сума - 782 000 лева.
Набраните средства от кампанията 2016/2017 г. ще бъдат за подпомагане на децата, за високотехнологична апаратура за прецизна, съвременна диагностика и лечение - за университетски и областни лечебни заведения.

Подпомагат се също и деца и родители, които се обърнат за подкрепа към инициативата. До момента в администрацията на президента се постъпили 170 заявления за подпомагане на деца и 20 лечебния заведения са подали заявления за купуване на медицинска апаратура със средства на кампанията, съобщи Мария Иванова.

Съветникът на президента по "Българската Коледа" Дарина Владова припомни различния фокус, който беше избиран за кампанията през изминалите години и помощта за различни здравни проблеми на децата. Тя изтъкна труда на специалистите в областта на детското здравеопазване, както и помощта на хилядите българи, които се присъединяват към "Българската Коледа".

През годините на своето съществуване "Българската Коледа" помогна на много деца да преодолеят тежките си състояния в ранна детска възраст. Вярвам,че ще продължи да го прави, посочи Дарина Владова. Тя призова всички родители, които имат болни деца и се нуждаят от средства, за да реализират лечението, да подадат документи, които ще бъдат разгледани от експертите. Молби от родители се приемат целогодишно.

За 14-те години от съществуването на кампанията до момента са събрани над 30 млн. лева. 3 409 деца са получили подпомагане със средства от нея, а 229 лечебни заведения в цялата страна са получили дарения под формата на съвременна високотехнологична апаратура.

Последвайте канала на

Нора Виткова
944 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини