Буря застигна българи на Антарктида

  • 17 януари 2017 07:15

  • 7528
  • 0
Буря застигна българи на Антарктида
© Getty Images (Архив)

Международната група учени начело с проф. Христо Пимпирев вече е на испанския кораб "Есперидес" и трябваше да отплава към Антарктида. Буря обаче застигнала българите в пролива на Дрейк. Това съобщи за БТА проф. Пимпирев, председател на Управителния съвет на Българския антарктически институт.

Забавянето е дало възможност командирът на българската база инж. Йордан Йорданов да се свърже по сателитния телефон с проф. Пимпирев, който все още е на пристанището в Ушуая, и да съобщи, че на остров Ливингстън се е провела рискована спасителна операция. Известните ни алпинисти гл. ас. Дойчин Боянов и инж. Николай Петков заедно с оператора Неделчо Хазърбасанов са използвали отворилото се хубаво време за довършване на тяхната научно-спортна програма. След покоряването на върховете Св. Борис и Фризленд те са успели да направят още едно премиерно изкачване, на връх Симеон.

На връщане по опасно скално ледено ребро ги застига силна снежна виелица, като скоростта на вятъра е достигала до 130 км в час.

При нулева видимост и невъзможност за придвижване алпинистите са били принудени да бивакуват в пукнатина в ледника. От българската база са излезли двете моторни шейни, но от силния вятър движението им е било затруднено. На помощ пристигат три моторни шейни от съседната испанска база "Хуан Карлос Първи".

Колоната от пет шейни по Джи Пи Ес координатите на бивака успява да достигне до бедстващите полярници и да ги спаси. В момента всички 11 български антарктици са на базата ни "Св. Климент Охридски" и осем от тях, сред които и спасените алпинисти, се очаква утре да отплават към съседния остров Кинг Джордж, откъдето със самолет през Чили се прибират към България.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
7528 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини